Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2018 9:17:00

Preferujeme evropské řešení migrace, národní nefungují

Preferujeme evropské řešení migrace, národní nefungují

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček jednal v Berlíně se spolkovým ministrem zahraničních věcí SRN Heiko Massem a představil priority české zahraniční politiky v prestižním německém think-tanku Stiftung Wissenschaft und Politik.

 Hlavní témata byla dvoustranné vztahy a evropská agenda.

Ministr zahraničních věcí ČR absolvoval svou první zahraniční cestu do Spolkové republiky Německo, kde jednal se spolkovým ministrem zahraničních věcí Heiko Maasem. Oba se shodli na vynikající úrovni česko-německých vztahů. Ministr Petříček označil Německo za klíčového spojence v EU i NATO, se kterým sdílíme řadu stejných či podobných názorů na současné problémy Evropy a další zahraničněpolitické výzvy.

„Sdílíme stejné hodnoty, na kterých je postavena naše zahraniční politika, jako jsou: svoboda, demokracie, lidská práva, právní stát, ale i rovnost příležitostí, solidarita a odpovědnost,“ uvedl ministr Petříček. Ministr Petříček na jednáních ocenil význam strategického dialogu, který má Česko s Německem od roku 2015. Podle něj by strategický dialog mohl nad rámec řešení aktuálních česko-německých projektů pomoci také při budování porozumění v rámci celé EU.

Ministři spolu mimo bilaterálních témat také hovořili o evropské agendě a aktuálním mezinárodním dění. Ministr Petříček zopakoval, že se ČR nezříká odpovědnosti a bude i nadále solidární se svými evropskými partnery a spojenci v otázce migrace. „ČR pomáhá materiálně, personálně, technicky od počátku krize a jednoznačně preferujeme evropské řešení, národní v této otázce nefungují,“ uvedl ministr Petříček.

Dále zdůraznil, že je migrační situace v Evropě dnes výrazně lepší než před dvěma lety, což ukazují všechny statistiky a dostupná čísla. Z hlediska čísel nově příchozích jsme na úrovni standardní situace před krizí. „Znamená to, že spolupráce s našimi partnery v Evropě a přijatá opatření na úrovni EU fungují,“ řekl na tiskové konferenci ministr Petříček. Konkrétní spolupráce by mohla probíhat též na rozvojových projektech v Africe, přičemž ČR plánuje zvýšit výdaje na rozvojovou pomoc.

V rámci své návštěvy navštívil šéf české diplomacie rovněž prestižní německý think-tank Stiftung Wissenschaft und Politik, kde německým odborníkům na zahraniční politiku představil svou vizi české zahraniční politiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama