Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2020 21:21:00

Rozhodnutí, učiněná během krize, můžou ovlivnit svět na několik dalších dekád

Rozhodnutí, učiněná během krize, můžou ovlivnit svět na několik dalších dekád

Ministr zahraničí České republiky Tomáš Petříček se ve čtvrtek 29. října 2020 zúčastnil zasedání Rady Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) na ministerské úrovni.

 Ministr vystoupil v plenární části zasedání na téma „Cesta z krize: priority národní politiky a mezinárodní spolupráce pro silnou, odolnou, zelenou a inkluzivní obnovu ekonomiky a společností“.

Zasedání Rady OECD na ministerské úrovni je největší a nejsledovanější událostí, kterou Organizace v průběhu roku pořádá. Vzhledem k současné pandemické situaci se dvoudenní jednání uskutečnilo online. Španělské předsednictví připravilo program zasedání, který byl výrazně zaměřen na zvládnutí současné pandemie koronaviru i následných hospodářských problémů. „Víme, že rozhodnutí, která učiníme během krize, můžou ovlivnit svět na několik dalších dekád. Z dlouhodobé perspektivy bychom se měli zaměřit na strukturální změny směřující k odolnějším a udržitelnějším ekonomikám,“ řekl šéf české diplomacie.

Navzdory obtížné situaci v mnoha zemích se zasedání zúčastnila celá řada ministrů financí, hospodářství nebo zahraničí z členských zemí OECD, ale také ministři partnerských zemí OECD. Zastoupení na takové úrovni potvrdilo, že členské země považují OECD za mimořádně důležitou mezinárodní organizaci, která zásadně přispívá k řešení problémů současného světa. „OECD by měla hrát klíčovou roli v náročné světové obnově po skončení pandemie,“ uvedl ministr Petříček.

Letošní ministerské zasedání OECD bylo pro Českou republiku důležité i z toho důvodu, že v prosinci 2020 Česká republika oslaví 25 let členství v OECD. Už v září 2020 zároveň Česká republika nominovala Vladimíra Dlouhého jako svého kandidáta na pozici Generálního tajemníka OECD. „Jsme odhodláni přispět k fungování Organizace a její práci na urychlení obnovy ekonomiky po pandemii také sdílením našich zkušeností, znalostí a personálních kvalit, což zahrnuje i nedávnou nominaci Vladimíra Dlouhého,“ dodal ministr.

Výsledkem zasedání je také Prohlášení ministrů, které připravil Sekretariát OECD spolu s členskými státy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama