Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2018 14:02:00

Spojené království neopouští Evropu, ale pouze EU

Spojené království neopouští Evropu, ale pouze EU

Projev na 3. schůzi Senátu 12. prosince 2018 k výsledkům jednání Evropské rady, která se konala 25. 11. 2018.

Vážený pane předsedo, vážené senátorky, vážení senátoři. Mimořádná Evropská rada k brexitu byla narychlo svolána na neděli 25. listopadu, po předchozích dramatických dnech měla tato Evropská rada nakonec hladký průběh. Lídři se ve formátu EU27 nejprve krátce sešli s předsedou Evropského parlamentu Tajanim, který pogratuloval hlavnímu vyjednavači Michelu Barnierovi, Evropské komisi a předsedovi Evropské rady, za dojednanou dohodu o výstupu Spojeného království z EU. Já jsem přesvědčen, že dohoda představuje maximum možného v daném časovém rámci a za daných pozic, jak na straně Spojeného království, tak na straně EU. Ta jednání probíhala skutečně do poslední chvíle, včetně dořešení některých výhrad ze strany některých členských států, jako bylo například Španělsko.

Podle mého názoru se jedná o mimořádný úspěch vyjednávacího týmu Michela Barniera, jakož i jednotlivých členských států, které pozici hlavního vyjednavače EU určovaly.

České priority pro výstupovou dohodu byly dosaženy, což jsme i veřejně deklarovali. Výstupová dohoda zaručuje přechodné období min. do konce roku 2020, během kterého bude v 99,9 % případů na Spojené království pohlíženo jako na členský stát.

Čeští občané, kteří až do konce tohoto období přicestují do Spojeného království, si budou moci zažádat o nový status usazeného občana, který jim zaručí doživotní postavení obdobné s dosavadním postavením, jakožto občana EU.

Během tohoto přechodného období bude rovněž sjednán budoucí vztah, jehož rámec zakotvuje právě politická deklarace, která byla vedle výstupové dohody také přijata. Daný časový rámec tak umožní podnikatelům přizpůsobit se nové situaci, aniž by došlo k chaotickému vystoupení. Pokud by se ukázalo, že tento časový rámec je pro nalezení řešení budoucího vztahu nedostatečný, je zde také možnost přechodné období jedenkrát prodloužit, až o dva roky.

Dosažené znění obou dokumentů považuji za zásadní úspěch a projev evropské jednoty. Co se týká budoucího vztahu, tak premiérka Mayová opětovně připomněla, že Spojené království neopouští Evropu, ale pouze EU. Budoucí spolupráce by měla být co nejužší, zejména ale nejen v oblasti zahraniční politiky a obranné spolupráce. Samozřejmě se jedná jen o jednu stranu dohody. Mnohé teď bude záviset na dalších krocích britské vlády, což pravděpodobně sledujete i v médiích.

Víme rozporuplné informace o stavu politické scény ve Spojeném království v posledních týdnech, odložení hlasování v House of Commons, tzv. meaningful votes, které mělo proběhnout v podvečer 12. prosince, které mělo být prvním krokem k ratifikaci dohody z britské strany, tak bylo odvolání z důvodu očekávaného negativního výsledku. Premiérka Theresa Mayová se tak ještě tento týden vrací do Bruselu, ve snaze sjednat ústupky, které by jí zaručily souhlas parlamentu. Parlamentní debata však byla velice napjatá, bude velice těžké nalézt řešení, které by sněmovnu uspokojilo. Sama premiérka navíc připustila, že je zapotřebí být realističtější tváří v tvář tomu, co odchod Spojeného království z EU přináší, co reálně znamená. Není možné tudíž zarušit vše a ničím se nezavázat, taková dohoda podle našeho názoru neexistuje. Z povahy věci existovat ani nemůže.

I z tohoto důvodu byl svolán na konec tohoto týdne summit ve formátu členských států EU27, který bude na základě čl. 50 řešit právě vystoupení Spojeného království. Bavit se bude právě o dalších krocích v kontextu posledního vývoje ve Spojeném království. Neočekává se však znovuotevření dohody, už to celá řada evropských politiků také, včetně nás, avizovala, že nepředpokládáme, že by bylo možné se Spojeným královstvím se vrátit k jednacímu stolu a znovu některé body výstupové dohody otevřít.

Původní plány rovněž počítaly s jednáním Rady pro obecné záležitosti v příštím týdnu, s cílem projednat a přijmout balík dokumentů, umožňující posunout proces na evropské straně dále. Jeho hlavními částmi byly návrh rozhodnutí rady k podpisu a návrh rozhodnutí rady ke sjednání výstupové dohody, jakož i právně a lingvisticky odladěný text samotné dohody. Tímto krokem by byly završeny procesní požadavky pro postoupení textu Evropskému parlamentu k ratifikaci.

Dámy a pánové, brexitový proces i ve své výstupové části nás tak bude ještě nějakou dobu provázet. I proto se ČR stále připravuje na všechny možné výsledky tohoto procesu. Jednotlivé resorty tak nyní například analyzují legislativu, s cílem identifikovat potřeby příslušných změn v případě neratifikace dohody ze strany Spojeného království. Prioritní je pro nás zajištění práv našich občanů, žijících ve Spojeném království, a naopak také práv občanů Velké Británie, žijících na území ČR.

Považujeme to za základní předpoklad, že toto musí být řešeno v rámci reciprocity. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama