Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2018 18:10:00

Uprchlíci se mají co nejrychleji vrátit do zemí, odkud odešli

Uprchlíci se mají co nejrychleji vrátit do zemí, odkud odešli

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2018 ke Globálnímu paktu OSN

 Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci,

já bych rád reagoval na pana předsedu ohledně postupu, který tato vláda zvolila při projednávání jak Globálního kompaktu o migraci, tak Globálního kompaktu o uprchlících.

V prvním případě 14. 11. naše vláda jasně svým usnesením řekla, že Česká republika se ke Globálnímu kompaktu o migraci nepřipojuje. Na základě toho Ministerstvo zahraničních věcí jednalo s našimi diplomaty o tom, jakou cestou se Česká republika nepřipojí. Prvním krokem bylo, že zástupce České republiky nebyl přítomen na konferenci v Marrákeši, což jsme i my notifikovali u OSN v New Yorku. Otázka zdrží se, či nezdrží, byla projednána v pondělí na vládě. Obě dvě varianty by vedly ke stejnému výsledku, že Česká republika nebude účastna tohoto kompaktu. Vláda se nakonec rozhodla hlasovat proti kompaktu a na základě toho byl také dnes ráno odeslán jasný pokyn naší velvyslankyni při OSN tak, aby i tuto pozici notifikovala. Toť ke Globálnímu kompaktu o migraci.

V případě Globálního kompaktu o uprchlících, jedná se o text, který byl dojednáván v první polovině letošního roku a schválen 7. července 2018. Následně byl společně s dalšími texty součástí zprávy Vysokého komisaře pro uprchlíky. Nejedná se, jak tady někteří poslanci zmiňují, o závazný text, nejedná se o text, který by zaváděl jakékoli povinnosti pro Českou republiku, kterou by již nyní nedělala. Jestliže hovoříme o podpoře zemím, které čelí uprchlické krizi, tak hovoříme o dobrovolné materiální a finanční podpoře, kterou již Česká republika v minulosti opakovaně dávala zemím, jako je Jordánsko či Libanon a jiné. Pokud hovoříme o jakýchkoli závazcích, tak nám vyplývají již z Ženevské konvence z roku 1951. Nezavádí se nic nového. A jestliže zde hovoří někteří poslanci o jakýchsi kvótách, tak opravdu toto v tomto kompaktu není. Není tam žádný globální mechanismus přesidlování. Naopak se hovoří o tom, že uprchlíci se mají co nejrychleji vrátit do zemí, odkud odešli, odkud utekli před konfliktem nebo pronásledováním. Toť vše.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama