Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2018 17:46:00

V4 by se měla soustředit na zintenzivnění kontaktů s partnery v EU

V4 by se měla soustředit na zintenzivnění kontaktů s partnery v EU

V rámci nástupních cest do sousedních zemí zamířil ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček dne 8. listopadu 2018 na pracovní návštěvu Polské republiky.

Ve Varšavě jednal s polským ministrem zahraničních věcí Jackem Czaputowiczem. Mezi hlavní témata rozhovorů patřily česko-polské vztahy, Visegrádská spolupráce, aktuální evropské otázky nebo spolupráce v rámci NATO.

Na pozvání šéfa polské diplomacie Jacka Czaputowicze navštívil ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček Varšavu.  Oba ministři spolu hovořili o dalším posílení bilaterální spolupráce, kdy Česko i Polsko jsou nejenom významnými hospodářskými partnery, ale mají zájem také o kontakty obou zemí na všech úrovních. „Je velice důležité, že se skvělé česko-polské vztahy neomezují pouze na nejvyšší politickou úroveň, ale dobře se rozvíjí i přímá přeshraniční spolupráce na úrovni regionů, měst a obcí,“ zdůraznil ministr Petříček. V této souvislosti český i polský ministr zmínili rovněž význam Česko-polského fóra, které příští rok oslaví 10 let existence.

Dále ministři diskutovali o spolupráci v regionálních formátech jako Iniciativa tří moří nebo Visegrádské čtyřky, kde polská strana hodlá navázat na budoucí české předsednictví V4.  „Visegrádská čtyřka by se měla soustředit na zintenzivnění kontaktů s partnery v EU. Měli bychom se snažit být proaktivní a konstruktivní, nabídnout praktická a pozitivní řešení a pokusit se redukovat dělicí čáry v rámci EU,“ připomněl šéf české diplomacie.

Značná pozornost byla věnována rovněž situaci na Ukrajině. Jak Česko, tak Polsko patří k dlouholetým zastáncům integrace Ukrajiny do evropských a transatlantických struktur a ‎to i s ohledem na těžkosti, kterým země v současné době čelí. Ministři rovněž hovořili o nadcházejícím 20. výročí vstupu Polska a ČR do Severoatlantické aliance. Ministr Czaputowicz v této souvislosti přijal pozvání na slavnostní připomínku tohoto výročí, které se uskuteční 12. března 2019 v Praze.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama