Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2020 9:17:00

Zdůrazňujeme nutnost postupných reforem Ukrajiny

Zdůrazňujeme nutnost postupných reforem Ukrajiny

Po pěti letech zavítal na oficiální návštěvu České republiky znovu ukrajinský ministr zahraničí. Ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček přijal Vadyma Prystjaka v Černínském paláci 4. února 2020.

 Tématy jednání byla ekonomická spolupráce, ukrajinské reformy, česká podpora demokratického směřování Ukrajiny i bezpečnostní situace a vztahy země s EU. Ministři zároveň společně zahájili Česko-ukrajinské fórum.

„Česká republika nikdy neuznala anexi Krymu a do budoucna se k tomu rozhodně ani nechystáme. Podporujeme územní celistvost Ukrajiny, zároveň ale také zdůrazňujeme nutnost postupných reforem země. I to je podmínkou další finanční podpory demokratického směřování Ukrajiny ze strany ČR. V současnosti se nejvíce angažujeme v oblasti ochrany životního prostředí nebo podpory nezávislých novinářů,“ shrnul během tiskové konference Petříček.

V rámci bilaterálního jednání ale byla řeč také o spolupráci v rámci Východního partnerství, které je jednou z priorit v rámci českého předsednictví ve skupině V4. Oba ministři by se tak mohli znovu potkat už začátkem dubna při summitu V4 + Eastern Partnership.

Jedním z dalších témat byl historický dluh z 80. let, který má Ukrajina vůči České republice z dob, kdy Československo dodalo do ukrajinských nalezišť plynu své stroje. Tzv. Jamburský dluh se dlouhodobě nedaří oběma stranám vyřešit. „Jednou z možností je odmazání části dluhu výměnou za vhodnou budova pro ZÚ Kyjev. Ta stávající už totiž dosluhuje,“ komentoval toto téma šéf české diplomacie. Jeho ukrajinský protějšek přislíbil v řešení této záležitosti pomocnou ruku.

Ministři v rámci oficiální návštěvy také zahájili Česko-ukrajinské fórum. Jeho cílem je poskytnout dostatečný prostor pro diskusi o společné budoucnosti i minulosti České republiky a Ukrajiny. Debata se tak v průběhu 1. ročníku vedla o evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny, humanitárních dopadech rusko-ukrajinského konfliktu, vzájemných potenciálních ekonomických a investičních možnostech i totalitní minulosti obou zemí, a jejích dopadech na současné vztahy.

Na závěr oficiální návštěvy podepsali zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů, Archivu bezpečnostních složek ČR a Státní archivní služby Ukrajiny smlouvu o spolupráci. „Očekávám, že tato spolupráce přispěje mimo jiné k odhalení příčin některých represí v době komunistické totality, ale že také přinese oběma stranám další nové informace a že budeme sdílet zkušenosti týkající se nakládání s archiváliemi,“ přiblížil náplň spolupráce Petříček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama