Mgr. Václav Klaus

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2019 20:31:00

Zákony, které vznikají na základě nějaké okamžité situace, jsou většinou špatně

Zákony, které vznikají na základě nějaké okamžité situace, jsou většinou špatně

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 5. března 2019 ke změně návrhu o provozu na pozemních komunikacích a silničním provozu.

Já bych se také rád vyjádřil k tomuto návrhu zákona. Nejprve mě zaujala řeč pana poslance Onderky, vaším prostřednictvím, a jeho takové výrazné útoky na Ministerstvo dopravy. Tak to je zajímavá zpráva o stavu koalice a hlavně taková ta kritika, jak není ta infrastruktura. Protože já mám pocit, že od roku 1996, což je tuším 23 let, jste vládli asi tak 15 nebo 16 let, strana sociálně demokratická, takže proč ta infrastruktura není, je celkem nasnadě.

Druhá věc, co chci říci: já samozřejmě také velice často nerad jedu po dálnici a tam jsou ty závody kamionů, kdy jeden jede osmdesát jedna a druhý osmdesát. To jakoby nemá nikdo rád. Ale nemůžu se zbavit dojmu, když vidím tenhleten návrh zákona, se podívat na historii automobilismu. To začínalo tak, že jelo vozidlo a před ním běžel zřízenec s vlaječkou a s píšťalkou v puse. A já se obávám, že všemi těmito regulacemi, neustálým snižováním výkonu motorů, spalin, regulacemi, omezením rychlosti se zase obloukem vracíme do této doby. A já už ji naštěstí nezažiju, protože už mi bude padesát let, ale lituju svoje děti.

No a k tomuto samotnému zákonu: už to tady bylo zmíněno, viděl jsem i paní poslankyni Jarošovou, že také asi mám v ruce stanovisko Asociace autoškol České republiky (poslanec ukazuje plénu desky se stanoviskem). No, co na to říct. Zákony, které vznikají na základě nějaké okamžité situace, jsou většinou špatně. Čili někdy 16. prosince zkolabovala D1, nebyla vůbec průjezdná, bylo to hrozné, no a my - 20. prosince je načten zákon o předjíždění kamionů. To tu situaci nezpůsobilo, způsobilo to dílem počasí, dílem, že ta dálnice byla ještě opravovaná stále, dílem nevím, kdo tam má jaké pneumatiky z těch kamioňáků a podobně, ale tohleto řešení není. Ta situace skutečně dopadne tak, jak tady několik řečníků říkalo, to znamená, že pravý pruh pojedou kamiony a v levém pruhu se to bude řídit tím nejpomaleji jedoucím vozidlem, což jak všichni víme, spousta lidí jezdí devadesát, sto kilometrů za hodinu po dálnici kvůli spotřebě. To tak prostě je, já to těm lidem nevyčítám, ale prostě jeďte tam. Ta nervozita těch aut, co chtějí trošku rychleji tou stotřicítkou jet, tam bude enormní. Nevím, co tam všechno bude za případy: troubení, svícení, lidi nejsou svatoušci. Jakékoliv omezování té plynulosti dopravy většinou dobře není.

A poslední věc: řidičů osobáků je asi daleko víc, ale také trošku mysleme na řidiče kamionů. Ta práce je velice těžká, takže takováto zase další regulace, co zase nesmějí, kolikrát kde musí stát, kde nesmí stát, kolik hodin mohou jet. Oni také pospíchají domů, chtějí to v tom čase těch osmi hodin tam dojet, tak je to prostě velice stresující práce. A teď jim vlastně zakázat i nějaké pomalu objíždění vozidla, které někdo odtahuje, aby ho nemohli předjet a vjet vůbec do levého pruhu, je věc, která moc tomu nepomůže.

Já nenavrhnu zamítnutí tohoto zákona, protože to udělá kolega Adamec, ale celkem s tím dost soucítím a tenhle zákon považuji za zbytečný.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama