Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2020 19:06:00

Lidé mě nezvolili proto, abych seděl jako myška v koutku Senátu

Lidé mě nezvolili proto, abych seděl jako myška v koutku Senátu

Komentář na facebookovém profilu k reakcím na dopis proti návrhu jmenování paní Lipovské do Rady ČT.

Spolupodepsal jsem dopis, který žádá Českou biskupskou konferenci, aby nenavrhovala do Rady ČT paní Lipovskou. Dopis vysvětloval, proč není paní Lipovská vhodnou kandidátkou. Dostal jsem dost výtek, co si dovoluji chovat takhle autoritářky, někomu něco zakazovat, že se vrací totalita a podobně.

Chtěl bych k tomu říct jen to, že nikdo nikomu nic tímto dopisem nenařizoval. Skupina senátoru jen vyjádřila svůj názor na jednu konkrétní nominaci. A ten nominujícímu sdělila. Já měl vždycky za to, že základním kamenem demokracie je právě diskuze a výměna názorů.

Upřímně si myslím, že ti, co nás obviňují z nedemokratického, či přímo totalitního postupu, úplně ještě nepobrali, že rok 1989 už je dávno za námi. Že senátoři nejsou banda privilegovaných papalášů, jejichž přání či žádost je pro „podřízené“ rozkazem. Dnes jsou senátoři jen lidé, jejichž názory se někomu líbí a někomu ne. Své názory vyjadřují, hájí, argumentují. Někdy jim je nasloucháno a někdy ne. To je demokracie.

Já osobně jsem třeba kdysi psal jednomu starostovi, že by za obecní peníze neměl platit koncert Ortelu. Nic jsem nezakazoval, jen jsem vyjádřil svůj názor na účelnost a správnost vynaložení obecních peněz. Nebo třeba jsem spolupodepsal dopis jednomu italskému starostovi, aby ustoupil od podpory extremistické akce, na níž měla být zneužita památka Jana Palacha. Opět žádný příkaz, jen odůvodněná žádost.

Politika je o tom, že vyjadřujete své názory a musíte si je umět obhájit. Někdy úspěšný jste a jindy ne.

Totalita je o tom, že rozkazujete, přikazujete. A ostatní poslouchají bez ohledu na to, jestli s Vámi souhlasí.

Lidé mě nezvolili proto, abych seděl jako myška v koutku Senátu. Zvolili mě proto, abych prezentoval a hájil hodnoty a názory, kterými jsem se prezentoval v předvolební kampani. A to dělám. A lidé mi to pak ve volbách sečtou, jestli jsem to dělal dobře nebo ne. To je demokracie.

Je smutné, že kritici mého podpisu pod shora uvedeným dopisem se dovolávají svobody a demokracie. Aniž by však tušili, co demokracie je. Aniž by ve svých hlavách vystoupili z poměrů a uvažování před rokem 1989.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama