Mgr. Vítězslav Jandák

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2010 15:16:26

Pracujeme pro všechny lidi

Pracujeme pro všechny lidi

O útocích na představitele sociální demokracie, o řešeních pro Českou republiku a nutnosti zúčastnit se nadcházejících voleb hovoří lídr jihočeské kandidátky ČSSD Vítězslav Jandák.

V posledních několika dnech se stali představitelé ČSSD, ale i jejich sympatizanti na některých mítincích terči různorodých útoků. Jaký je váš názor na tuto situaci?

Abych pravdu řekl, tyto útoky jsme již zaznamenali v době předešlé, nicméně v takovém rozsahu a takové frekvenci je to v novodobé české historii věc naprosto nevídaná. Můj názor na tyto události je jasný – jsem zkrátka v šoku. Je totiž ohrožena podstata pluralitní demokracie a právo na svobodu vyjadřování. Část české společnosti posunula nesouhlas s naší stranou, naším předsedou, naším programem od slovních diskusí k fyzickému násilí a jiným aktům agrese. To je pro mě a doufám, že i všechny slušné, morální a civilizované lidi této země věc striktně nepřijatelná.

Někteří vaši oponenti se však vyjadřují ve stylu, že si za to vlastně můžete sami, jak byste na to reagoval?

Výroky tohoto typu jsem za poslední dobu slyšel mnohokrát. Bohužel znamenají vyjádření tichého souhlasu s tím, co se děje a to je pro mě alarmující. Je fakt, že politická scéna dnešní doby a předvolební kampaň zvlášť se vyznačují určitou mírnou agresivitou, ale to k tomu patří. Je ale potřeba rozlišovat mezi ráznou a urážlivou či zesměšňující kampaní. ČSSD je od minulých voleb stranou opoziční, proto je kritika vládnoucí strany, pokud s její politikou nesouhlasíme, naprosto legitimní věc. Náš program této kritice dává jasné opodstatnění, a proto ji nikdo nemůže nazvat emocionální či subjektivní. Je bezesporu objektivní. Na druhou stranu většina našich oponentů nemůže občanům nabídnout konstruktivní programové věci, natož jejich řešení. Uchýlili se proto k démonizaci sociální demokracie a její stylizace do role strany, která tuto zemi naprosto zničí. Podobná taktika je sice morálně pokleslá, jelikož je jasně pomlouvačná a lživá, nicméně evidentně u jistých skupin obyvatelstva zabírá. Z toho je mi opravdu smutno.

Jaký je podle vás důvod, že někteří lidé argumentům proti vám věří a myslí si, že jsou pro budoucí vývoj naší země nebezpečné či dokonce alarmující?

Vysvětluji si to tím, že někteří lidé zkrátka věří všemu, co uslyší, zvláště pokud se jedná o jednoduché, sdělení. Neptají se ale pak jak se toho vlastně chce dosáhnout nebo proč se tak již nestalo, když k tomu dotyční již měli šanci. Jeden z takových argumentů je například „stát bez dluhů“. Některé strany takto populisticky oslovují občany, kteří se neptají, jak toho hodlají tito politici dosáhnout. V horším případě tato hesla vyslovují politici, kteří k našemu zadlužení velmi výrazně sami přispěli.

Nemáte náhodou také takový slogan?

To je pravda. My ale dodáváme, že chceme postupně snižovat schodek státního rozpočtu, jelikož jsou možnosti ovlivnit státní rozpočet na straně výdajů jen velmi omezené, pokud nechceme nějakou razantní revoluci a následných kolaps například v sociální sféře a zdravotnictví.

Co byste vzkázal vašim a dosud nerozhodnutým voličům?

Aby si uvědomili, k jak výrazným změnám tu proti lidem za poslední čtyři roky došlo. S důsledky rozhodnutí Topolánkovy vlády se potkáváme prakticky každý den. Jsou to opatření, které nás finančně i jinak zatěžují, avšak pravicí očekávané účinky nemají, právě naopak. Jsou to tedy špatná opatření. Naše principy jsou pevné a budeme se jich držet. Pracujeme pro lidi, pro všechny občany České republiky, nejen jejich malou část.

Vítězslav Jandák
lídr kandidátky ČSSD v Jihočeském kraji

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama