Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2022 11:17:00

Bude třeba v sociálních službách hledat úspory a šetřit

Bude třeba v sociálních službách hledat úspory a šetřit

Stanovisko Vítězslava Schreka, hejtmana Kraje Vysočina a předsedy Sociální komise AKČR k výši státní dotace na zajištění sociálních služeb

Na posledním jednání Sociální komise AKČR, která proběhla koncem ledna v Pardubickém kraji za účasti ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, jsme byli informováni o částce 20,4 mld. korun, kterou má rezort připravenou na rozdělení do krajů. Shodli jsme se na tom, že s touto částkou budeme umět pracovat, že nejde o částku, kvůli které by měla být v krajích revoluce. Fakt, že bude třeba hledat v sociálních službách úspory a šetřit – stejně jako i v jiných resortech, je každému jasný. Je třeba si uvědomit, že rok 2022 bude, pokud jde o financování sociálních služeb, výrazně odlišný od předchozích.

Víme, že vzrostou výdaje na energie, na druhou stranu do sociálních služeb přiteče dalších cca 2,4 miliardy korun z navýšeného příspěvku na péči o klienty v pobytových službách. Proto jsem se s ministry Jurečkou i Stanjurou dohodl, že je třeba pečlivě sledovat vývoj příjmů a výdajů už za první čtvrtletí, abychom v druhém pololetí věděli, jak se financování sociálních služeb vyvíjí a zda bude třeba otázku financování sociálních služeb pro rok 2022 v průběhu následujících měsíců řešit.

V případě Kraje Vysočina očekáváme, že z avizované částky 20,4 miliard korun získáme minimálně 1,024 miliardy korun. S touto částkou, a s přihlédnutím k už zmíněnému navýšení příspěvku na péči, se budeme maximálně snažit sociální služby ufinancovat. Nesmí však dojít k extrémnímu nárůstu dalších neočekávaných nákladů – provozních i mzdových. Příspěvek na péči čekáme o cca 160 miliónů korun vyšší než v loňském roce. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama