Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2022 20:33:00

Nevidím důvod k fyzickému vyznačování zemské hranice

Nevidím důvod k fyzickému vyznačování zemské hranice

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek se setkal se zástupci Společnosti pro Moravu a Slezsko, kteří mají zájem fyzicky označit historickou hranici Moravy a Čech.

„Argumenty zástupců spolku jsem vyslechl, jejich iniciativě dílem rozumím, přesto nevidím důvod k fyzickému vyznačování zemské hranice, která by rozdělovala Vysočinu. Z hlediska turismu v tom nespatřuji žádný přínos. Co se týká umístění hnědých informačních značek, rozhoduje o nich podle platných pravidel úřad nezávisle na přání hejtmana. Nemám problém s existencí historické hranice mezi Čechami a Moravou v mapách, v kronikách, v učebnicích dějepisu, a nemám nic proti tomu, když na tuto skutečnost budou dál upozorňovat stávající hraniční kameny. Ať tato místa připomínají naši historii. Nejsem však příznivcem nových čar na silnicích nebo dalších dopravních značek, které nic neříkají, pouze rozdělují,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Jedinou současně platnou hranicí je ta krajská. Ani ta však není označena hnědou turistickou značkou. Na vybraných místech kraj už před několika lety umístil na základě platných povolení příslušných obcí s rozšířenou působností pouze tzv. informační (vítací nebo rozlučkové) značky. O ty se pravidelně stará a v případě nutnosti zajišťuje jejich obnovu. „Nechci být hejtmanem, který si „vlastní“ kraj rozděluje na části. Každá část regionu je pro mě důležitá, ať už je to jeho centrum, nebo okrajové části. Jsem zvyklý věci spojovat, hledat společné průsečíky. V jednotě a spolupráci vidím sílu a budoucnost našeho kraje,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že poslední slovo na žádost o umístění konkrétních značek má vždy úřad, nikoli konkrétní politik.

Při schvalování umístění hnědých turistických značek na silnicích I. tříd se dopravní úřad Krajského úřadu Kraje Vysočina řídí pravidly ministerstva dopravy. Ta jasně stanovují, které turistické cíle mohou být takto označeny, a to ve vzdálenosti až 15 km od konkrétní avizované památky, tak aby byla splněna informační a naváděcí role značky. Mezi vyjmenovanými turistickými cíli zemská hranice nefiguruje. Schvalování umístění turistických i jiných značek na silnicích nižších tříd není v kompetenci krajských úřadů, ale obcí s rozšířenou působností.

Krajský úřad Kraje Vysočina neeviduje žádnou žádost o umístění jakékoli turistické nebo informační značky upozorňující na zemskou hranici na silnici I. třídy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama