Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2014 15:34:06 - Emili

státní maturity

Proč podle vás letošní státní maturity dopadly tak špatně a nemyslíte, že by se už konečně měl vlastně ustálit obsah zkoušky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 13:31:53 - Mgr. Vlasta Bohdalová
Letošní výsledek státních maturit je o něco horší než v minulém roce. Vinou nejsou státní maturity jako takové, ale úroveň studentů, kteří byli přijímáni na střední školy. Vzhledem k tomu, že na střední školy tvrdě dopadl demografický trend a financování škol se odvíjí od počtu žáků, čím vice dětí, tím více peněz, proto byli přijímáni studenti, kteří na maturitní obory nepatří.
Z této situace jsou dvě cesty 1) Plošné přijímací zkoušky ke studiu na střední školy

                                                    2) Reforma financování regionálních školství

Tato dvě opatření nejsou samospasitelná, podoba maturit je nyní zafixovaná do roku 2016. do té doby se musí připravit stabilní verze, která bude reagovat na problémy, které se při  zavedení státem garantované maturitní zkoušky objevily. Na tom musí pracovat MŠMT společně s poslanci z Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR.