Mgr. Zdeňka Hamousová

  • BPP
  • Žatec
  • starostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2022 14:01:00

Prodej městských bytů v ulici Dr. Václava Kůrky

Prodej městských bytů v ulici Dr. Václava Kůrky

Žatečtí zastupitelé se nebrání prodeji 52 bytových jednotek nájemníkům v domě v ulici Dr. Václava Kůrky, o kterém se jedná už zhruba dva roky.

Před jednáním o prodeji se ale musí nejprve vyjasnit představy o ceně. Názory obou stran na přijatelnou částku za metr čtverečný se zatím výrazně odlišují.

Z obou stran je zájem uzavřít dohodu ještě do konce tohoto volebního období. Pokud by se to nepovedlo, uzavření záležitosti by se mohlo výrazně oddálit, neboť nové zastupitelstvo by se muselo se složitou situací nejprve podrobně seznamovat. „Vidím jako nejlepší řešení, aby rozhodlo toto zastupitelstvo, které je s problémem už obeznámené. Jinak se vše prodlouží v čase, což ničemu neprospívá,“ uvedla starostka Žatce Zdeňka Hamousová na jednání zastupitelstva ve čtvrtek 23. června.

Město Žatec nabízí zájemcům o koupi byty za cenu, která se pohybuje kolem 20 tisíc Kč za metr čtverečný bytu. To znamená u bytů 3+1 částku zhruba 1,5 milionu korun. Navrhovaná částka vychází podle vyjádření právního zástupce města, který o ní hovořil právě na červnovém jednání, ze znaleckého posudku. Cena určená znalcem je pak snížená o cenu předkupního práva a finanční příspěvek, který nájemníci zaplatili při dokončování bytů.

Ze strany nájemníků je naopak představa o ceně za zhruba 3000 Kč za metr čtverečný, což u bytu 3+1 dělá sumu do 250 tisíc Kč.

Město se dalšímu snížení kupní ceny nebrání. Jak ale několikrát zopakoval právní zástupce města, snížení ceny musí být dobře zdůvodněné, jinak bude kupní smlouva neplatná, což není v zájmu města ani nájemníků. Argumenty pro snížení ceny slíbil připravit a dodat právní zástupce nájemníků.

Jestliže má dojít k prodeji 52 bytů nájemníkům s podmínkou předkupního práva pro město ještě v tomto volebním období, muselo by dohodu schválit zastupitelstvo města na mimořádném prázdninovém jednání nebo v průběhu řádné schůze naplánované na 8. září.

Pokud k dohodě o prodeji bytů nakonec nedojde vůbec, obyvatelé o své bydlení nepřijdou. Nájemní smlouvy jsou na dobu neurčitou, takže budou pokračovat dál. Město v takovém případě obnoví své plány na investici do modernizace celého domu. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama