Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2021 6:37:00

Do zdravotnictví půjde příští rok 14,35 miliardy navíc

Do zdravotnictví půjde příští rok 14,35 miliardy navíc

Vláda schválila návrh Ministerstva zdravotnictví na zvýšení vyměřovacího základu pro osoby, za které je plátcem pojistného na veřejném zdravotním pojištění stát, o 200 korun měsíčně.

 Cílem je zajištění financování úhrady hrazených zdravotních služeb v roce 2022 a také stabilizace systému veřejného zdravotního pojištění po pandemii koronaviru.

„Navýšení platby za státní pojištěnce nám umožní udržet nadále vysokou kvalitu zdravotní péče a stabilizovat zdravotní systém, pro který řešení pandemie představovalo enormní zátěž. Za jednoho státního pojištěnce tak nově stát měsíčně zaplatí pojistné ve výši 1 967 korun. To je meziroční nárůst o 200 korun. Do zdravotnictví tak díky tomu půjde příští rok 14,35 miliard korun navíc,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň budou dodatečné prostředky využity na stabilizaci systému veřejného zdravotního pojištění, který se v souvislosti s pandemií COVID-19 vyvíjí deficitně.

Vláda tak pokračuje v podpoře zdravotnictví, které je pro ni prioritou. V letech 2020 a 2021 došlo k historicky nejvyššímu zvýšení plateb za státní pojištěnce. V roce 2019 to pro zdravotní systém znamenalo 20 mld. Kč navíc, v letošním roce pak 50 mld. Kč navíc.

Navýšená platba za státní pojištěnce bude na základě dohodovacího řízení o úhradách pro příští rok směřována primárně do zdravotní péče. Dohodovací řízení bylo v pátek ukončeno. Uzavřené dohody již počítají s navýšením platby za státní pojištěnce a na základě toho obsahují čtyřprocentní navýšením úhrad v příštím roce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama