Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2020 17:46:00

Duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické

Duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické

Připomenutí na facebookovém profilu Světového dne duševního zdraví

Duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické. A to nejen v dnešní složité době, ale pořád. Systém psychiatrické péče u nás zastaral a potřeboval reformu.

Po nástupu do funkce ministra jsem se této oblasti začal intenzivně věnovat. Změnit tak rozsáhlý systém péče není jednoduchý úkol.

Cílem reformy je zvýšit kvalitu péče, omezit hospitalizace a ústavní péče a umožnit pacientům návrat do běžného života. Klíčovým úkolem reformy je také destigmatizace pacientů s duševním onemocněním. Lidé by se neměli bát hovořit o svých duševních strastech a vyhledat pomoc odborníka.

Myslím si, že jsme za poslední tři roky v tomto směru hodně odpracovali. Založili jsme síť center duševního zdraví, v rámci kterých týmy odborníků pečují o pacienty v jejich domácím prostředí. Sestřičky, lékaři a sociální pracovníci pomáhají pacientům i s jejich běžnými záležitostmi, jako je třeba hledání práce či vyřizování na úřadech. Už jich je 30 a nastartovaný plán počítá až se 100 centry napříč celou republikou.

Díky reformě se již stovky vážně nemocných pacientů za odborné podpory a komunitní péče vrátili z nemocnic zpět do běžného života. Všichni odborníci, kteří se podílejí na reformě, si zaslouží obrovské poděkování.

Za naší podpory také vznikly první čtyři rozšířené psychiatrické ambulance, které nově poskytují komplexní, intenzivní a multidisciplinární služby. A začaly úzce spolupracovat s praktickými lékaři. Ambulantní péče se tak otevřela většímu spektru pacientů.

Jsem rád, že se duševní zdraví stalo vládní prioritou. Důkazem je Rada vlády pro duševní zdraví a přijetí dvou klíčových strategických dokumentů: Národní akční plán pro duševní zdraví 2020 – 2030 a Národní akční plán prevence sebevražd 2019-2030.

A proč o tom hovořím? Dnes je totiž Světový den duševního zdraví. Příležitost připomenout si, že je duševní zdraví velmi důležité a vyjádřit podporu všem, kteří se s duševními problémy potýkají.
Opatrujte se!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama