Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2017 0:39:16

Ne, žádosti Pirátů o informace nemůžou za neschopnost pražské koalice

Ne, žádosti Pirátů o informace nemůžou za neschopnost pražské koalice

Primátorka Krnáčová nás v médiích obvinila, že naše žádosti o informace stály Prahu 230 tisíc. Je to jedna z mnoha výmluv, proč prý vedení města s Krnáčovou v čele s ničím pořádně nepohnulo. Zajímá vás, co jim leží v žaludku?

Zjevně jsme šlápli primátorce Krnáčové na kuří oko. Posuďte sami, zda jsou naše žádosti plýtváním anebo zda primátorce jen vadí, že jim někdo kouká pod prsty.
První příklad je kauza Opencard, kdy jsem Prahu žádal o kopie právních posudků. To asi primátorce leží nejvíc v žaludku, protože z právních posudků vyplývá, že začala Bémovu odpovědnost za Opencard řešit pozdě a že se kauza kvůli tomu promlčela. Stalo se tak přesto, že jsme ji na nebezpečí několikrát upozornili. 
Magistrát nám odmítl posudky poskytnout, můžeme se tak domnívat, že na politickou objednávku. Zpracoval k tomu čtyřstránkové rozhodnutí, které Ministerstvo vnitra zrušilo jako nezákonné. Právě produkce blábolodokumentů zabere nejvíce času a tedy i stojí město nejvíc peněz.
Druhý příklad jsou dotované byty pro soudce a státní zástupce: Obrátila se na mě dcera seniorky z Černého mostu, že město dává sociální byty podnikatelům s velkými příjmy a že pak kvůli tomu nedosáhnou senioři na sociální bydlení. Na základě toho jsem díky infožádosti zjistil, že nejde o jediný případ a že dotované byty za sociální nájemné dostávají i další vysokopříjmové skupiny, například soudci a státní zástupci. 
Na tuto kauzu jsem upozornil a město zavedlo opatření, aby sociální byty nově dostávali ti  skutečně potřební. Bohužel přetrvávají některé nežádoucí smlouvy na dobu neurčitou. Navíc je zde podezření, že soudci a státní zástupci bydlící v bytech dotovaných hl. m. Prahou dělali na kauzách, kde vystupuje pražský Magistrát. 
Třetí příklad je mediálně známá kauza paní Krobové Hášové, kterou město dosadilo do dozorčí rady Pražské energetiky, což je firma spoluvlastněná městem. Zde tato paní bere 1,3 milionu korun za to, že 5krát do roka dojde na zasedání dozorčí rady a odpoví na pár e-mailů. To by v Praze nebylo nic neobvyklého, tímto způsobem si koalice kupuje více zastupitelů. 
Ale v tomto případě paní Hášová dostala trafiku za to, že hned PO volbách utekla od opoziční TOP09 a vstoupila do klubu koaliční ČSSD, tedy v podstatě prodala svůj hlas. Hned po volbách totiž zjistila, že TOP09 nebude vládnout a ona by tak mohla přijít o dozorčí radu. Díky infožádostem jsme si potvrdili nejen to, že paní Hášová nemá žádný charakter, ale ani neměla žádné předchozí zkušenosti v energetice. Do funkce ji navrhl předseda klubu ČSSD Karel Březina, dříve odsouzený za podvod.
Tímto způsobem bychom mohli jít dál a dál, za každou žádostí je hluboký příběh, často jde o věci týkající se občanů. 
  • Žádali jsme o posudky neplatnosti smluv s Veolii, aby lidi nemuseli platit předraženou vodu. 
  • Žádali jsme si informace o výběrových řízeních na ředitele odborů, protože Magistrát nechával tyto funkce dlouhodobě neobsazené - myslím, že jsme přispěli k tomu, že se některá místa konečně obsadila a úředníci tak nejsou tolik vydíratelní vedením.
  • Dosáhli jsme zveřejnění návrhu nového územního plánu, podle kterého se má v Praze stavět. 
Bohužel se nám příliš neosvědčilo žádat o informace "neformálně", protože příliš často úředníci a politici dělají mrtvého brouka nebo informace slíbí a neposkytnou.
Praha je největší česká metropole s výdaji kolem 60 miliard korun ročně, je spousta lidí, které to přitahuje a je potřeba, aby to někdo kontroloval. A nějakých 600 hodin ročně dá do přepočtení vytížení 0,3 pracovníka na 4 Pirátské zastupitele, což je naprosto v normě. Jde o kapku v moři. 
Fakt je ten, že 90 % času takto neproduktivně stráveného času by šlo odbourat, kdyby město nesepisovalo dlouhá rozhodnutí o odmítnutí žádosti - která pak Ministerstvo ruší - a naopak valnou většinu informací zveřejňovalo. 
Paní Krnáčové asi nikdo neuvěří, že pražská vláda je tak neschopná kvůli našim žádostem o informace, podle mě by s hodnocením měla začít raději začít sama u sebe. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama