Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2017 21:13:00

Stát by se měl dohodnout s Airbnb místo otravování pronajímatelů

Stát by se měl dohodnout s Airbnb místo otravování pronajímatelů

Na problematiku sdílených služeb jsem upozornil výbor ZHMP pro legislativu, kde jsem i předložil první konkrétní návrh s cílem zpracovat za hlavní město Praha návrh zákona.

S primátorkou jsme se dohodli, že se budeme inspirovat úpravou v Estonsku, kde stát spolupracuje s těmito firmami, ale bohužel Magistrát nebyl ani schopen zpracovat příslušný rozbor.

Předně by Rada hlavního města Prahy měla řešit problém, že klesá počet volných bytů a razantně se zvyšují ceny, což nevyřeší zákazem či regulací Airbnb, ale musí umožnit developerům stavět na rozvojových plochách, kde jsou dnes stavební uzávěry a roky se čeká na územní studii. Koalice ne úplně zdatně svádí zvyšování nájmů jen na Airbnb, když hlavní příčinou je blokování nové výstavby na brownfieldech.

Pokud jde o poplatek z ubytovací kapacity, hradí se 6 korun na den a při cenách kolem 2000 Kč za noc tato regulace opravdu nebude mít valný efekt. Naprosto nejjednodušší by bylo, aby Airbnb poskytoval data státu a rovnou z částky strhnul výši poplatku, aniž by se někdo musel registrovat k platbě poplatku. Takové dohody má Airbnb třeba i ve Wisconsinu. Výše poplatku by se pak dala zvýšit a nastavit tak, aby za luxusnější ubytování šel vyšší poplatek než 6 korun. Stačilo by změnit zákon o místních poplatcích tak, aby přenesenou poplatkovou povinnost měla přímo zprostředkující platforma nabízející byty v České republice.

Zejména je potřeba, aby se odlišilo příležitostné ubytování (např. do 30 000 Kč za rok), které není třeba zvlášť regulovat, a podnikání v ubytování, které by mělo mít standardní pravidla pro podnikatele, například požadavek kolaudace pro tento účel a vhodnost prostor, aby například nerušil velký počet střídajících se hostů sousedy. Tento problém opravdu nevyřeší vyšší zpoplatnění.

Zkrátka a dobře potřebujeme novou legislativu pro novou dobu, nikoliv intenzivnější vynucování starých zákonů. Vzhledem k tomu, že současná koalice Piráty do komise vůbec nepřizvala, nedá se moc divit tomu, že výsledek její činnosti je spíš pytlíkování než relevantní doporučení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama