Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2021 18:41:00

Bruntálský zámek má park jako z pohádky, po revitalizaci se otevírá veřejnosti

Bruntálský zámek má park jako z pohádky, po revitalizaci se otevírá veřejnosti

Příjemnou procházku krásně upraveným zámeckým parkem nabízí Zámek Bruntál.

Díky opraveným chodníčkům, novému jezírku, zahradnickým a dalším úpravám i už dříve zrekonstruované budově saly terreny si budou návštěvníci připadat jako v pohádce. Revitalizace parku i modernizace areálu zámku byly spolufinancovány z evropských peněz a státního rozpočtu. 

„Zámek Bruntál je v majetku Moravskoslezského kraje a před necelými dvaceti lety byl zařazen na seznam národních kulturních památek. Jsem proto velice rád, že se nám daří o něj náležitě pečovat. Právě dokončená modernizace areálu a revitalizace parku je další etapou v rozsáhlé rekonstrukci této úžasné památky a navazuje na nedávno obnovenou salu terrenu. Chceme, aby naše památky byly v co nejlepším stavu a byly atraktivní pro návštěvníky nejen od nás, ale i ze zahraničí, což bylo hlavním posláním přeshraničního projektu, ze kterého byla hrazena část nákladů na opravy,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že díky projektu Zlepšenie dostupnosti ku kultúrnym pamiatkam na slovenskej a českej strane jsou teď v zámeckém parku opravené cestičky a zpevněné plochy, stěny hradeb i oplocení, bašta se schodištěm, park má nový mobiliář, novou zeleň, ale také romantické jezírko. V zámeckém parku vznikl procházkový okruh s podmínkami vhodnými i pro pohyb osob s omezenými pohybovými možnostmi a pro rodiny s kočárky.

Návštěvníci Bruntálského parku si také prohlédnou čtyři nové sochy, které vznikly během letního sochařského sympózia. „Součástí přeshraničního projektu byla i umělecká soutěž, do které se hlásili sochaři od nás a ze Slovenska. Vybraní čtyři finalisté pro zámek vytvořili přímo před průčelím bruntálského zámku pískovcové abstraktní sochy. Tvořili je dva čeští a dva slovenští umělci podle svých porotou předem schválených návrhů. Odhalení soch bylo součástí slavnostního otevření revitalizovaného parku a bylo skvělou příležitostí, aby se setkali hlavní partneři přeshraničního projektu, tedy zástupci Moravskoslezského a Žilinského kraje,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška. 

„Moravskoslezský kraj měl z evropských prostředků k dispozici 10,3 milionu korun. Ty byly využity na revitalizaci zámeckého parku bruntálského zámku a na organizaci mezinárodního sochařského sympozia. Veškeré opravy zámku v rámci tohoto projektu vyšly na 28,8 milionu korun, z evropských peněz na ně šlo necelých 10 milionů, ze státního rozpočtu téměř 600 tisíc korun a největší podíl, tedy zhruba 18 milionů korun, pokryl ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj. Je to pro nás důležitý krok směrem k dalšímu zhodnocení krajského majetku, příspěvek z Evropské unie jsme tedy rozhodně uvítali,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Vedoucím partnerem projektu je Žilinský samosprávny kraj. „Díky společnému projektu Žilinský samosprávny kraj získal nenávratný finanční příspěvek v hodnotě přes tři miliony eur. Z evropských peněz obnovujeme národní kulturní památku Kaštiel v Oščadnici, ve kterém sídlí Kysucká galerie. Prostředky také využijeme na zlepšení stavu silnic v pěti historických regionech Žilinského kraje. Je to důležitý krok ke zvýšení dostupnosti našich kulturních památek, proto bychom naše české přátele rádi na podzim pozvali na Slávnostní otevření Kysucké galerie v Oščadnici,“ uzavřel podpredseda Žilinského samosprávneho kraje Peter Dobeš. 

Zlepšenie dostupnosti ku kultúrnym pamiatkam na slovenskej a českej strane

Tento Přeshraniční projekt zvyšuje atraktivnost kulturního a přírodního dědictví pro obyvatele a návštěvníky přeshraničního regionu. Vytváří atraktivní a vhodné prostředí pro trávení volného času, projekt má také upevnit oboustrannou spolupráci partnerů. Projekt je financovaný z operačního programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. 

Sochařské sympozium

Konalo se od 12. do 29 července v areálu zámeckého parku Zámku v Bruntále. Na základě otevřené soutěže byli osloveni dva čeští a dva slovenští umělci, kteří opracovávali pískovcové bloky. Vytvořili 4 unikátní abstraktní díla: 

  • Jiří Genzer (CZ) – Kamenná symfonie čtyř živlů

  • Tomáš Dostál (CZ) – CHAOS

  • Vladislav Zabel (SK) – TORZO

  • Jozef Mundier (SK) – Konzistentní abstraktní prostorový tvar 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama