Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2023 17:36:00

Šperk byl s největší pravděpodobností ozdobou hlavy

Šperk byl s největší pravděpodobností ozdobou hlavy

Zlatý šperk nalezený před rokem na Opavsku skrývá tajemství. Do neděle bude k vidění na bruntálském zámku

Zlatý šperk, který při práci na poli objevil na Opavsku náhodný nálezce, měl dvojče v Polsku. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, dochovala se ale jen jeho fotografie. Souvislost mezi oběma šperky budou vědci teprve zkoumat. Šperk nalezený loni v září v opavských Kateřinkách, bude od čtvrtka 2. 11. do neděle 5. 11. k vidění na zámku Bruntál.

„Tento poklad je unikátní nález s mimořádnou historickou hodnotou a mě těší, že se stal jedním z nejkrásnějších exponátů archeologické sbírky našeho krajského muzea na zámku Bruntál. Od doby nálezu jej zkoumali odborníci z bruntálského muzea a Archeologického ústavu Akademie věd v Brně. Společně potvrdili prvotní odhady, že se jedná o šperk z mladší doby bronzové, který jistě patřil osobě z vyšší společnosti. Věřím, že se stane dalším lákadlem pro výletníky nejen z našeho kraje,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a doplnil, že první výsledky bádání byly již představeny ve Vídni na mezinárodní konferenci The Gold Treasure. Toto zkoumání bylo v rámci společného projektu regionální spolupráce finančně podpořené Akademií věd a Moravskoslezským krajem. Výzkum původu předmětu ovšem bude ještě pokračovat.

„Podle odborníků byl šperk s největší pravděpodobností ozdobou hlavy. Měří necelých 50 centimetrů, široký je 9 centimetrů a váží 56 a půl gramu. Vyrobený je hlavně ze zlata s příměsí stříbra a mědi. Je to jedinečný exemplář na území České republiky a já jsem rád, že jej návštěvníci muzea budou moci vidět aspoň několik dnů, než se předmět opět dostane do rukou odborníkům k dalšímu bádání,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a upřesnil, že materiál šperku je z 85 procent zlato, ze 14 procent stříbro a jedním procentem měď.

„Od 2. do 5. listopadu uvidí návštěvníci poprvé na vlastní oči zlatou ozdobu z Opavska, očekáváme ze strany široké veřejnosti veliký zájem. Denní prohlídková kapacita dosáhne 250 osob, takže také s ohledem na bezpečnostní opatření doporučujeme rezervaci termínu prohlídky,“ upozornila ředitelka Muzea v Bruntále Ema Havelková a doplnila, že si lidé mohou bezplatnou samostatnou prohlídku šperku zajistit na telefonním čísle 554 717 949, šperk uvidí i lidé, kteří navštíví celou expozici bruntálského zámku.

Jedním z dalších kroků archeologů z brněnského Archeologického ústavu Akademie věd bude komunikace s kolegy v Polsku. „Velmi zajímavým zjištěním pro náš tým byl objev takřka totožného předmětu z polských Krzanowic. Rádi bychom s tamními kolegy navázali spolupráci a společně hledali souvislost mezi oběma předměty. Náš tým již nyní pracuje s celou řadou hypotéz, jednou z nich je, že oba šperky pochází ze stejné místní slezské produkce. Podobné nálezy s sebou přináší velké množství nepotvrzených domněnek a je nesmírně zajímavé odkrývat tajemství tisíce let starých předmětů,“ sdělil ředitel Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Brně Balázs Komoróczy. Doplnil, že polský nález se nedochoval, k dispozici je pouze jeho dokumentace, díky které jsou známy jeho přibližné rozměry a motiv výzdoby, který je až na drobné odlišnosti stejný jako předmět z Opavy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama