Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2020 14:05:00

Na hrady a zámky s elektronickou vstupenkou

Na hrady a zámky s elektronickou vstupenkou

Hrady, zámky a muzea v Moravskoslezském kraji postupně obnovují provoz, návštěvníci ovšem musí počítat s dočasnými změnami.

Při vstupu i během prohlídek bude nutné dodržovat hygienická opatření, ve skupinách bude snížený počet lidí. I proto je turistům doporučeno si s předstihem koupit elektronickou vstupenku.

„Na otevření památek i muzeí jsme se všichni těšili. S hezkým počasím to na hrady a zámky lidi láká. V Moravskoslezském kraji už jsou otevřeny hrad Hukvaldy, Zámek Frýdek-Místek, Žerotínský zámek v Novém Jičíně a Archeopark v Chotěbuzi,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že v úterý 26. května obnoví provoz Galerie výtvarného umění v Ostravě a Kotulova dřevěnka v Havířově, dva dny na to budou moci lidé navštívit Zámek Bruntál a Kosárnu v Karlovicích. Na hradě Sovinci se obnoví provoz 9. června, 19. června bude slavnostně otevřeno Muzeum Těšínska v Českém Těšíně.

Ve všech institucích se musí dodržovat hygienická opatření, změní se kapacity návštěvníků při prohlídkách. „Návštěvníci dostanou při příchodu všechny potřebné instrukce, také je při vstupu budou čekat stojany s dezinfekcí. Mezi další opatření patří taky zrušení provozu dotykových obrazovek pro návštěvníky, také nebude možné používat interaktivní pomůcky ani audioprůvodce,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo s tím, že se částečně změní i průvodcovské výklady.  Úzká místa se budou procházet bez výkladu, ten bude možný jen v dostatečně dimenzovaných prostorech.

Na hradě Hukvaldy začala turistická sezóna už před dvěmi týdny. Všechna opatření návštěvníci dodržují podle kastelánky hradu Barbory Kožušníkové s ochotou. „Lidé jsou na roušky i nutnost dezinfekce zvyklí, nemají ani problém s dodržováním rozestupů. Při komentovaných prohlídkách jsme snížili počet lidí ve skupinkách ze čtyřiceti na třicet. I když přišlo o víkendu 1200 návštěvníků, což je srovnatelné s návštěvností z minulého roku, nevznikaly žádné problémy, ani zmatky. Komentované prohlídky máme třikrát za hodinu, takže šlo všechno hladce,“ řekla kastelánka hradu Hukvaldy Barbora Kožušníková a dodala, že v sobotu pro návštěvníky dokonce připravili dobový program. Prohlídky hradu byly obohacené o živé scény-reálné výjevy z období středověku. 

„V hradech a zámcích, které jsou turisticky oblíbené, a kde by hrozilo přílišné shlukování lidí, bude změněna kapacita návštěvníků. Například ve Frýdeckém zámku se dříve mohlo komentovaných prohlídek účastnit i 30 osob, teď je tento počet snížen na třetinu. Proto návštěvníkům doporučujeme, aby si vstupenky koupili s předstihem on-line. Vyhnou se tím případnému čekání na volná místa při prohlídkách,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a dodal, že elektronické vstupenky je možné zakoupit na webových stránkách hradů a zámků. Na pokladnách jsou pak preferovány bezhotovostní platby.

Elektronické vstupenky nabízí Zámek Kunín, Žerotínský zámek, Frýdecký zámek, hrady Hukvaldy a Sovinec, Zámek Bruntál a Kosárna v Karlovicích ve Slezsku. Od 19. června bude on-line vstupenek zahájený také v Muzeu Těšínska a v Archeoparku v Chotěbuzi.

„Čas, kdy k nim nemohli přicházet návštěvníci, provozovatelé památek i galerií nebo muzeí využili. Na mnohých místech probíhaly stavební práce, také se uklízely depozitáře či upravovaly interiéry. V Muzeu Těšínska se dokončovaly expozice, na Sovinci pokračovala rekonstrukce lesnické školy včetně zastřešení, také se rekonstruovala zbrojnice, modernizovalo se sociální zázemí pro návštěvníky,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a dodal, že pokračovaly také práce na bruntálském zámku, kde bude v příštím měsíci ukončena obnova saly terreny. Galerie výtvarného umění v Ostravě pokračuje na opravě střechy a Zámek Nová Horka připravuje vnitřní prostory a expozice pro otevření nové pobočky.

Stejně jako hrady a zámky nebo muzea se v kraji otevírají také kostely, kaple a poutní místa. I letos se lidé mohou těšit na Otevřené chrámy, které za podpory Moravskoslezského kraje už počtvrté pořádá Biskupství ostravsko-opavské. „Projekt začne v červnu a potrvá až do začátku listopadu, nabídne prohlídku sakrálních památek mimo pravidelné bohoslužby. Například bude možné si prohlédnout kostel sv. Josefa ve Slezské Ostravě s gotickým deskovým obrazem Panny Marie Karmelské. Jsem rád, že se naše životy pozvolna vracejí do původních kolejí a věřím, že nutná opatření, která bylo nutné zavést, návštěvníkům nezkazí hezké zážitky nebo výlety,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama