Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2014 11:01:58

Hlavní proud

Hlavní proud

Doposud jsem komentoval spíše technicko-politické aspekty současného dění. Dovolte mi pokusit se začít vyjadřovat i trochu jinak. Možná více lidsky, možná více citově či citlivě, možná trochu srdcem a chci se snažit i více pozitivně.

Chtěl jsem původně napsat i apoliticky, ale bohužel to asi nepůjde. Dobře si uvědomuji a s oblibou všem říkám, že slovo "politika" je dnes vnímáno spíše jako sprosté slovo. Na druhé straně mi po zkušenostech dochází, že jakákoliv změna v našem systému se bez politiky a politické příslušnosti neobejde. Všichni, kteří si dnes nechávají záležet na nestranickosti nebo si místo politických stran zakládají jakési hnutí, jsou spíše krátkodobě vychytralí anebo se "zatím" bojí převzít odpovědnost. Já jsem se rozhodl, že to zkusím jinak. Tedy otevřeně a přímo založit politickou stranu a pokusit se, i přes velmi negativní vnímání politiků a politických stran, uspět a něco změnit. Ovšem kromě záporného přístupu mých politických kolegů se potýkám s překážkou ještě daleko větší. A tou je moje negativně vnímaná osoba. Právě v této souvislosti mě napadá slovo MAINSTREAM - tedy dle wikipedie "Mainstream (též střední proud) je termín, který pochází z anglických slov main[mejn] - hlavní a stream[stri:m] - proud. Používá se, často s negativním citovým zabarvením, pro označení chování davu či tendencí v literatuře, umění, žurnalistice aj." Pokusím se tuto terminologii převést právě do lidské a mé osobní, možná subjektivní, roviny. Moje jméno vyvolává u velké části veřejnosti negativní pocity a neopodstatněné předsudky. Jsem přesvědčen, že je to způsobeno především mediálními zkratkami (titulky), které jsou veřejnosti umě tlačeny do podvědomí. Samozřejmě, že realita bývá úplně jiná. Zároveň si však uvědomuji, že k mému stávajícímu mediálnímu obrazu přispěly i mé chyby, kterých jsem se dopustil právě vzhledem k mé politicko-mediální nezkušenosti.

Za poslední necelý rok jsem objel nesčetněkrát republiku, mluvil osobně s docela velkým množstvím lidí, kteří formují moje názory a utváří nebo i mění moji osobnost. Samozřejmě jsem si v této souvislosti uvědomil, jak je mainstream nebezpečný a jak se velmi těžce mění názory lidí, kteří jsou jím každý den velmi silně ovlivňováni. Před pár měsíci jsem si opět vyrazil s kávou na zádech, myslím do Třebíče, kde jsem potkal jednu velmi sympatickou paní ve středních letech. Položila mi otázku: "Vy jste Babák, Vás já nemám ráda....., ale už nevím proč Vás nemám ráda?" Tak to je přesně magický vliv mainstreamu, tedy hlavního proudu. Názory vytváří v lidech média svými titulky, mistrně podsouvají postoje a tzv. fakta, která většina lidí přijme za své. Jsou to názory, které vytváří v lidech mocenské skupiny přes svoje média. Je velmi těžké nepodlehnout mainstreamu a ještě těžší je vymanit se z jeho negativních spárů. Chce to obrnit se nekonečnou trpělivostí, tvrdohlavostí a entuziasmem. Nevím, jestli se dá nad hlavním proudem vyhrát, ale zaznamenal jsem už u sebe malá dílčí vítězství, což obrovsky posiluje. Není jednoduché přesvědčit lidi kolem sebe, že pravda může být i jinde, nežli v mainstreamu, ale jde to. Ovšem kupodivu nejsmutnější je vnímání okolí v mém rodném městě, ale o tom možná někdy příště.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama