ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 13:44:00

Buďme dobří hospodáři a nezvyšujme trápení ČR

Buďme dobří hospodáři a nezvyšujme trápení ČR

Řeč na 79. schůzi PSP ČR, 18. 5. 2010.

Děkuji za udělené slovo. V zásadě uvedu pouze několik krátkých poznámek. V té první naváži na sdělení, které ve své řeči uvedla paní předkladatelka paní poslankyně Šojdrová. Chci zdůraznit ten bod, kdy nám kladla ke zvážení a podtrhovala vážnost projednávané věci i tím, že tento návrh byl dán k projednání v Poslanecké sněmovně na podzim loňského roku. Myslím, že jakkoli se lišíme v názoru na věc samu a to se samozřejmě projeví naším hlasováním, myslím, že to byl naprosto správný postup. Poslanecká sněmovna měla ovšem o této věci rozhodnout ještě do závěru loňského roku, tedy roku 2009, a rozhodně neměla pokračovat v projednávání tohoto zákona po schválení rozpočtu na rok 2010.

Chci vás, kolegyně a kolegové, upozornit na to, že jsme v pátém měsíci roku 2010, máme schválený rozpočet, který z hlediska bilance resp. vyjádřeného salda bude z pohledu celkového deficitu spíše horší nežli lepší už jenom tím, že část Poslanecké sněmovny odhlasovala další výdaje navíc, takže schválených 163 minus prostě pravdou nebude, bude to mnohem více, a to nám v tom ještě působí druhý faktor, a sice ten, že stát na daních vybírá daleko méně peněz, než předpokládal. Jinými slovy se teď jako řádní hospodáři máme bát toho, že deficit letošního roku bude ještě větší, než je ve schváleném rozpočtu, a vy nyní máte před sebou zákon, který se do parametrů schváleného rozpočtu ještě vlamuje dalšími výdaji. Já to považuji z pohledu zacházení a rozhodování řádného hospodáře za naprosto nepřijatelné, nesprávné a i netaktické, ale především z hlediska budoucích rizik za skoro nemorální, jakkoli mě trápí to téma samo o sobě a nechci, aby ta debata tady sklouzla do toho, kdo z nás podporuje jakou mateřskou, v jaké výši, protože pak ti příjemci jsou bráni jako rukojmí. Já to považuji za nepraktické a nesprávné v obecném slova smyslu.

Považuji za nemožné, aby poslanci - řádní hospodáři - a já myslím, že poslanci jimi mají být, v roce 2010, uprostřed roku, v roce, ve kterém je schválený rozpočet, zvyšovali výdaje státního rozpočtu daného roku schvalováním a měněním běžných zákonů tak, jak budete teď činit. Vy teď nepřímo změníte parametry státního rozpočtu. A já vás upozorňuju na jednu věc - a jakkoli vás varuji, spíše bych chtěl být špatným prorokem, ale obávám se, že budu mít pravdu. V říjnu letošního roku jakoukoli vládu - a to podtrhuji - bez ohledu na to, kdo bude vládnout po volbách, které nás čekají za pár dnů, čeká obrovské rozpočtové trápení. Parametry rozpočtu - tím, jak si tady někteří poslanci pohrávali s tou rozpočtovou alchymií a vybírali peníze z jednotlivých rozpočtových kapitol a přesouvali je jinam, např. pan poslanec Škromach svými návrhy, kdy z důchodového účtu odebíral peníze a posílal je ve prospěch jiných výdajů, ale i jiní kolegové zejména na levici, vybrali rozpočtové parametry a kapacity jednotlivých plánovaných výdajů státního rozpočtu. Faktor první. Faktor druhý - Stát nemá tolik peněz k dispozici, jak počítal, a vy ještě zvyšujete toto rozpočtové napětí tím, že přikazujete státu resp. příjemcům vyšších mateřských příspěvků říkáte - vám bude stát povinen vyplatit vyšší peníze a v rozpočtu na to nejsou peníze plánované. Já vás varuji před zvyšováním rozpočtového napětí. Česká republika bude mít v říjnu letošního roku velké trápení, které vy svým hlasováním ještě zvyšujete.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama