Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2021 17:39:00

Jsem, nebo nejsem komunista?

Jsem, nebo nejsem komunista?

Komentář na facebookovém profilu ke zrušení daňového osvobození některých kapitálových příjmů.

Jak nám teď vyrostly preference, tak se zase na sítích obnovila debata o mém návrhu zrušit daňové osvobození některých kapitálových příjmů, který nakonec neprošel. Dovolím si osvětlit o co šlo.

Jako součást daňového balíčku, který daně masivně snižoval navrhl zrušení jedné daňové výjimky s těmito parametry. Od daně by nově nebyl osvobozen prodej cenných papírů nad 20 milionů ročně (danil by se pouze příjem nad těch 20 milionů). Sazbu jsem navrhoval 15 %.

Nepovažuju za obhajitelné, aby se z práce odvádělo cca 40 % daní a z kapitálových příjmů nula procent.

Ronald Reagan tuhle daň v rámci svého daňového balíčku, který jiné daně také snižoval zvedl na 26 %.

V reakci na debatu, která okolo toho návrhu proběhla uznávám, že je potřeba tam dát přechodné období a řešit současně i otázku prodejů s.r.o., kterých se návrh vůbec netýkal. Současně je potřeba zaměřit se na zjednodušení života podnikatelům, ze strany státu, aby lidé v této zemi neměli pocit, že uspěli spíše státu navzdory, než s pomocí podmínek, které zde vytváří.

Mrzí mě, že debata o této problematice se ve veřejném prostoru povětšinou redukuje na otázku jestli jsem nebo nejsem komunista. Odpověď je nejsem a rozhodně bych nechtěl zvedat celkovou daňovou zátěž v ČR nad úroveň před daňovým balíčkem z prosince loňského roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama