Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2020 17:02:13

Když už se rozdávají desetimiliardy, tak ať spravedlivěji

Když už se rozdávají desetimiliardy, tak ať spravedlivěji

Komentář na facebookovém profilu ke schválení daňového balíčku sněmovnou


Ptají se mě novináři, jestli nelituju, že jsem prosadil zvýšení daňové slevy na poplatníka na úroveň průměrné mzdy - všichni pracující si polepší skoro o 10 000 Kč ročně - když je tam další rozpočtový propad nad rámec dopadu snížení daňové sazby.

Nelituju. Co se schodku týče, já to navrhoval jako konstruktivní alternativu vůči návrhu poslance Babiše. To že schválili obojí je odpovědnost poslanců, kteří hlasovali pro návrh poslance Babiše (sleva se hlasovala první, nová daňová sazba až potom) a pro zákon jako celek (Piráti byli proti).

Druhý důvod je to, že je jasné, že tento daňový balíček (pokud se ho nepodaří opravit v senátu a následně revidovat ve sněmovně) na dlouho zabetonuje podobu daní z příjmu u nás.

Jsem rád, že pokud dojde k tomuto zabetonování, budou v něm zohledněné i principy blízké Pirátům. Zvýšení slevy pomáhá především chudším pracujícím, snížení sazby především těm bohatším, takhle je to mix, jinak by to bylo jednostranné.

O kompenzaci výpadku příjmů samosprávám i snížení celkových rozpočtových nákladů daňového balíčku budeme usilovat i nadále, ale když už se rozdávají desetimiliardy tak ať aspoň trochu spravedlivěji.

Že o mě noviny premiéra Babiše v reakci vydaly posměšný článek beru jako ocenění mé práce. Mimochodem do daňového balíčku jsme prosadili i další návrhy, o těch později.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama