Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2018 16:49:00

Navrhneme zrušení skokového navýšení platů politiků

Navrhneme zrušení skokového navýšení platů politiků

Expertní skupina Pirátů pro oblast ekonomiky se dnes dohodla na podpoře poslaneckému návrhu, který má zvýšit důchod o tisíc korun pro občany starší 85 let.

 „Senátní návrh bohužel hází do jednoho pytle nízké důchody žen, předčasné důchody a další problémy, které je potřeba řešit odděleně, navíc obsahuje zásadní legislativní chybu,” uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík, člen expertního týmu. Nyní očekává, že poslanecký návrh podpoří i poslanecký klub Pirátů.

„Návrh Senátu navýšit důchod po 25 letech v důchodu poškozuje ty, kteří odešli do důchodu později. Vzhledem k rostoucímu věku nástupu do důchodu by se hranice navýšení důchodů časem posunula až na 90 let. Hranice 85 let, která je v poslaneckém návrhu, nám připadá mnohem vhodnější. Senátní verze také obsahuje zásadní chybu. Hranice, od kterých by se počítalo 25 let se totiž dle senátního návrhu váže k termínu prvního vyplacení důchodu. Ten však správa sociálního zabezpečení neeviduje, tudíž by znamenal značné byrokratické zatížení a nutnost zpětně dohledávat termíny. Datum výplaty se navíc přímo neváže k nároku na vyplacení důchodu, takže by mohlo dojít k poškození lidí, kteří jsou ve sporu se státem o výši svého důchodu. Předpokládáme, že náš postoj podpoří i poslanecký klub Pirátů,” uvedl Ferjenčík.

Krom změn v důchodech zmínil Ferjenčík na dnešním brífinku Pirátů i další aktuální téma, kterým je navýšení platů ústavních činitelů o 20 procent. „Na schůzi Sněmovny příští týden předložíme návrh na zrušení skokového navýšení platů, politiků, aby se věc stihla odhlasovat do konce roku,” uzavřel téma Ferjenčík.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama