Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2019 14:32:00

Občané si platí narušování vlastního soukromí

Občané si platí narušování vlastního soukromí

Ústavní soud projednal návrh Pirátů na zrušení plošného sledování, termín vyhlášení nálezu teprve určí

 Ústavní soud včera projednal návrh Pirátů na zrušení paragrafů zákona umožňujících plošné sledování občanů. Zákon, který zavádí tzv. data retention, tedy ukládání provozních a lokalizačních údajů u poskytovatelů telekomunikačních služeb, kritizují Piráti už od jeho vzniku. V prosinci 2017 podali Piráti k Ústavnímu soudu ČR návrh, pod který se podepsalo osmapadesát poslanců z celkem šesti poslaneckých klubů.

„V roce 2016 podala policie téměř půl milionu žádostí o uchovávaná data, což představuje stamilionové náklady. Zároveň se nijak nezvýšila objasněnost případů. Kromě toho, Soudní dvůr EU vydal už dva rozsudky, podle kterých státy nemají právo plošně uchovávat data o uživatelích komunikačních sítí. Jsme přesvědčení, že vláda se zrušením problematických částí zákona roky zbytečně otálí, zatímco občané si platí narušování vlastního soukromí. To je pro nás nepřijatelné a věříme, že Ústavní soud se ve svém nálezu postaví za práva občanů,“ komentoval poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Ústavní soud o návrhu Pirátů jednal v průběhu dnešního dne a vyslechl například státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, advokáta Tomáše Sokola, zástupce telekomunikačních společností, ministerstva vnitra i policie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama