Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2017 16:48:00

Nesolidární Česko? Nesmysl. Migraci řešíme, ale bezpečnost ČR má prioritu

Nesolidární Česko? Nesmysl. Migraci řešíme, ale bezpečnost ČR má prioritu

Hitem posledních dní je prozření Italských politiků, že migrační vlnu zastavíme pouze v případě důrazného jednání se třetími zeměmi, v tomto případě s Libyí.

Kdybychom to samé netvrdili už několik let, šlo by o skvělé zjištění... I tak ale dobře za něj. Stále více evropských politiků dnes na jednu stranu přijímá za své naše dlouhodobě prosazované návrhy, na druhou stranu stále dokola slýcháváme, jak jsme my Češi nesolidární. Bohužel dnešní svět při řešení problémů pouze klouže po povrchu a má tendenci překrucovat realitu. Myslím, že teď je ten správný čas, kdy je dobré si shrnout a uvést na pravou míru některé základní věci týkající se migrace, hlavně systému povinných kvót. Co třeba takový menší seriál na pokračování? A začít můžeme třeba rovnou tím, jak jsme u nás v České republice „nesolidární”.

Nemáme a nikdy jsme neměli problém pomoci lidem, kteří ji opravdu potřebují. Například prostřednictvím osvědčeného a úspěšného humanitárního programu Medevac dlouhodobě pomáháme skutečným uprchlíkům v zemích jejich prvního vysídlení, kteří pomoc neoddiskutovatelně potřebují. Nepotřebujeme, aby nás do této pomoci kdokoliv nutil povinnými kvótami, protože víme, že takováto pomoc má smysl. Jen za poslední čtyři roky čeští lékaři provedli téměř 2000 operací v Jordánsku či Iráku. Množství lidí, kterým jsme takto skutečně pomohli, je myslím úctyhodné!

Dlouhodobě také aktivně pomáháme se zlepšováním životních podmínek v uprchlických táborech. Loni jsme v jordánském uprchlickém táboře v Zatárí například vybudovali novou elektrickou síť a umožnili jsme tím jeho obyvatelům to, co zní pro většinu z nás – na rozdíl od nich – tak samozřejmě: přístup k elektřině minimálně osm hodin denně.

Od počátku nabízíme a prosazujeme jasná řešení migračního problému. Důslednou kontrolu, ochranu hranic a pomoc přímo tam, kde to je potřeba. Česká republika je jednou z nejaktivnějších zemí, která důsledně pomáhá přímo v místech konfliktů i v okolních státech. Čeští experti pomáhají přímo v Řecku či Itálii. Naše policisty vysíláme do krizových oblastí jako je např. Maďarsko, Srbsko, Slovinsko nebo Makedonie. Posíláme materiální i finanční pomoc. Dobrovolně stále navyšujeme účinnou pomoc, která řeší skutečné problémy, nemůžeme ale podporovat chuť lidí, stěhovat se do Evropy jen z touhy po lepších životních podmínkách!

Ano, Česká republika se od prvopočátku konzistentně vymezuje a i nadále bude vymezovat proti přerozdělování migrantů na základě kvót. Avšak z naprosto pochopitelných důvodů – kvóty nejen, že neřeší příčiny, ale ve finále neřeší ani následky! Varovali jsme Brusel, že zavedení kvót může působit jako motivační faktor, který přiláká více migrantů do Evropy. Aktuální počty příchozích na centrální středomořské trase nám bohužel dávají za pravdu! Přesto se od počátku intenzivně podílíme na efektivních řešeních migrační krize a budeme v tomto úsilí i nadále pokračovat.

Vždy jsme chtěli být, byli jsme a také budeme solidární, ale ruku v ruce s odpovědností. Chceme být součástí Evropské unie. Chceme být ale součástí unie, která dbá nejen na solidaritu, ale i na bezpečnost a ochranu vlastních obyvatel. V souvislosti s některými prohlášeními předních evropských představitelů na adresu České republiky, proto nebude na škodu „pojmy s dojmy“ a shrnout si pěkně pohromadě skutečná fakta. Příště třeba o tom, jak to vlastně bylo se zaváděním oněch slavných kvót.

Milan Chovanec

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama