Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2017 10:12:00

Předložíme novelu zákona o volbách do zastupitelstev krajů

Předložíme novelu zákona o volbách do zastupitelstev krajů

Ministr vnitra Milan Chovanec s předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem představili společný návrh na novelu zákona o volbách do zastupitelstev krajů.

Novela by měla do budoucna odstranit problémy související s neslučitelností funkce člena zastupitelstva kraje s funkcemi v ústředních orgánech státní správy. Novelu chtějí prosadit ještě v tomto volebním období.

Důvodem novelizace jsou nejasnosti spojené s výkladem zákona ohledně neslučitelnosti funkce předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové s funkcí krajské zastupitelky. Z posudků, které si Ministerstvo vnitra nechalo zpracovat, vyplývá, že funkce vykonávaná v ústředním orgánu státní správy není slučitelná s výkonem mandátu člena zastupitelstva kraje. Hnutí STAN však zastávalo opačný názor, opíralo se při tom o odlišný právní rozbor.

„Naše stanovisko zůstává v tomto případě stále stejné. Do budoucna ale chceme nejasnosti s výkladem odstranit. Proto jsme se společně s panem Gazdíkem rozhodli předložit novelizaci zákona o volbách do zastupitelstev krajů,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. V případě přijetí novely tak nebude zákon o volbách do zastupitelstev krajů již upravovat neslučitelnost funkce krajského zastupitele s funkcí v ústředním orgánu státní správy.

„Přestože náš právní názor zůstává stejný, díky této dohodě ztrácíme důvod obracet se v případě mandátu paní Drábové na soud,“ dodal předseda hnutí STAN Petr Gazdík s tím, že se změnu pokusí prosadit ještě v tomto volebním období.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama