Milan Krajča

S lidmi pro lidi!
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2013 9:49:29

Česká republika zatažena do imperialistické intervence v Mali

Česká republika zatažena do imperialistické intervence v Mali

Francouzská vojenská intervence v Mali byla odsouzena mírumilovnými silami nejen ve Francii, ale i v dalších zemích světa, včetně České republiky. I Komunistická strana Čech a Moravy odmítá vyslání desítek českých vojáků.

Hlasy poslanců vládní koalice, sociální demokracie a Věcí veřejných byl schválen návrh Nečasovy vlády na vyslání vojáků Armády České republiky na podporu francouzské vojenské intervence v africkém Mali. Na černý kontinent by dle usnesení Poslanecké sněmovny mělo být posláno až pět desítek vojáků, přičemž odhadované náklady přesahují čtvrt miliardy korun. 

Ozbrojená intervence v Mali, na níž by se nyní měla podílet i Česká republika, byla zahájena v polovině ledna. Opírá se přitom o podporu Spojených států amerických, Severoatlantického paktu NATO a Evropské unie. Oficiálním důvodem pro přítomnost armády Francie je deklarovaný zájem Elysejského paláce vojensky porazit islamistické povstalce ze severu země. 

Tato prointervenční argumentace jasně ukazuje pokrytectví, se kterým se přistupuje k islamistickým hnutím. V případě malijských povstalců se totiž z velké části jedná o stejné síly, které se před dvěma lety účastnily bojů v Libyi, přičemž tehdy byly imperialismem otevřeně podporovány. Těžko navíc uvěřit propagandě o nutnosti boje s islamistickými povstalci v Mali od těch, kteří zároveň ve stejnou chvíli politicky i vojensky podporují obdobné ozbrojené islamisty v Sýrii. 

Ať už pod jakoukoliv záminkou, Francie nemá žádné právo na vojenskou přítomnost v Mali. Jako bývalý koloniální vládce Mali, je to totiž právě země galského kohouta, kdo má přímou zodpovědnost za současnou situaci v zemi. Kořeny náboženských a etnických konfliktů, nejen v Mali ale i v dalších afrických zemích, se totiž nacházejí právě v koloniálních časech. 

Skutečné zájmy Francie ve své bývalé kolonii jsou přitom nabíledni. Mali představuje strategické území nesmírně bohaté na nerostné suroviny, především zlato, ropu, měď a diamanty. V zemi se ale nacházejí také ohromná naleziště uranu, tolik potřebného pro francouzskou jadernou energetiku. Mali je však důležité i v dlouhodobých plánech Paříže na obnovení svého postavení v Africe, která se stále více stává místem, kde se střetávají zájmy velmocí. 

Zkušenosti z jiných zemí ukazují, pokud má dojít k vyřešení současných vnitřních problémů Mali, že lze tak učinit jen v rámci respektování jeho státní suverenity a územní integrity. Jakékoliv snahy o vměšování a vojenské zásahy je nutné bezpodmínečně odmítnout. 

Francouzská vojenská intervence v Mali byla odsouzena mírumilovnými silami nejen ve Francii, ale i v dalších zemích světa, včetně České republiky. I Komunistická strana Čech a Moravy odmítá vyslání desítek českých vojáků na podporu francouzských zájmů v Africe. Naše země se totiž tímto aktem připojuje k těm, kdož chtějí realizovat neokolonialistické plány k ovládnutí afrického kontinentu. 

Milan KRAJČA,

předseda zahraničně-politické komise Ústředního výboru KSČM

(publikováno v českém levicovém deníku Haló noviny dne 22. února 2013)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama