Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2012 15:19:10

Vládou navrhované daňové zákony jsou protiústavní, Senát je zamítne

Vládou navrhované daňové zákony jsou protiústavní, Senát je zamítne

Senátoři budou na dnešní schůzi projednávat vládní balíček daňových zákonů. Předseda Senátu Milan Štěch předpokládá, že Senát, kde má levice většinu, tyto předlohy zamítne.

Jedním z hlavních důvodů je přitom fakt, že balíček je v rozporu s principy Ústavy ČR. "Vládní návrh zákona na zvýšení DPH je nejenom legislativní paskvil, který by způsobil v českém právním řádu zmatek, ale navíc jsou vážné pochybnosti vůbec o jeho ústavnosti. Pokud by byl totiž přijat, nemohla by být uplatňována obvyklá zásada, že zákon později přijatý v dané věci ruší zákon dřívější," zdůraznil M. Štěch.

Zákon je potřeba zamítnout také z toho důvodu, že další zvýšení DPH by poškodilo občany a českou ekonomiku. "Vláda a její škrtací politika zabrzdila domácí poptávku, lidé nakupují v zahraničí, mzdy stagnují  a střední a malé podniky trpí. Statistické výsledky dokazují, že krize pokračuje, a pokud vláda bude dála zvedat DPH, bude na tom Česká republika ještě hůře," upozornil M. Štěch.

Vláda navrhovaným balíčkem poškodí mimo jiné také pracující důchodce, kterým chce sebrat slevu na dani. Nešťastné je rovněž omezení a následné zrušení podpory tzv. zelené nafty.

"Tento vládní návrh prokazuje krach vládních reforem, neboť Nečasův kabinet je na základě skutečných výsledků českého hospodářství, výběru daní a pojištění, nucen sáhnout i na jí dosud hájenou skupinu daňových poplatníků, tedy na příjmově nejsilnější," poukázal předseda Senátu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama