Miloš Babiš

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2017 15:27:00

Odpady a přechod k nízko-emisnímu hospodářství

Odpady a přechod k nízko-emisnímu hospodářství

Vláda schválila nedávno novou strategii na ochranu klimatu, tzv. Politiku ochrany klimatu v České republice. Jejím cílem je kromě samotné ochrany i postupný přechod na nízko-emisní hospodářství do roku 2050.

V oblasti odpadového hospodářství se situace v České republice začíná pomalu otáčet k pozitivnějšímu trendu. Tomu napomáhají různé strategické dokumenty, mimo jiné i zmíněná Politika ochrany klimatu v ČR, a také novelizace zákonů, které reagují na nové technologie a trendy v Evropě i ve světě. Zatímco od počátku 90. let až do roku 2012 emise skleníkových plynů stále rostly, v následujícím období produkce odpadů jako celek stagnovala, a navíc se výrazně zvýšilo materiálové využití odpadů (z celkové produkce odpadů na téměř 80 %).

Nová Politika ochrany klimatu v ČR zároveň reflektuje společnou evropskou odpadovou strategii, jejímž hlavním cílem je předcházení vzniku odpadů, následované opětovným využitím a recyklací a tím pádem i omezením ukládání odpadů na skládky. Po členských státech EU v tomto kontextu požaduje vyšší dosahované výsledky ve výše uvedených cílech, tedy např. v recyklaci komunálních odpadů, obalů, omezení potravinového odpadu nebo zlepšení sledovatelnosti odpadů.

Naplňování cílů v oblasti odpadového hospodářství zajišťuje v České republice Plán odpadového hospodářství ČR. Některé z cílů se již podařilo realizovat či jejich realizace probíhá – například zavedení tříděného sběru pro odpady z papíru, plastů, skla a kovů, realizace dalších je rozplánována do roku 2024. Z cílů, které zajímají asi každého z nás, můžu zmínit zvýšení úrovně tříděného sběru odpadních pneumatik a dosahování vysoké míry využití při jejich zpracování. V tomto směru si myslím, že by mohl pomoci i nový kolektivní systém zpětného odběru pneumatik, který vytvořili výrobci, a pomocí kterého by se měl zjednodušit systém odběru jak pro zákazníky, tak pro prodejce a odběratele. Zlepšovat se ČR musí i v recyklaci obalových materiálů – cílem je zvýšení celkové recyklace na 70 %, zvýšení využití odpadů z obalů na 80 % a zvýšení recyklace plastových obalů na 50 %. To vše už do roku 2020.

Odpadové hospodářství by se díky hlavním i dílčím cílům strategií, zejména nové Politiky ochrany klimatu v ČR, mělo dostat na úroveň nízko-emisního hospodářství do roku 2050. Jedná se o poměrně vysoký cíl. K jeho naplnění by měl směřovat i nový zákon o odpadech, který se zaměřuje také na jeden ze zásadních problémů ČR – nízké poplatky za skládkování odpadu a z toho plynoucí nízká motivace k jeho třídění a recyklaci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama