ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2010 18:07:20

Opatření pro prodej dluhopisů občanům

Opatření pro prodej dluhopisů občanům

75. schůze PSP ČR, vystoupení v zastoupení ministra financí ve věci vládní novely návrhu zákona č. 586/1992.

 Děkuji vám, pane předsedo, dobrý den. Dámy a pánové, já bych jménem vlády jen velmi krátce v opakovaném druhém čtení chtěla stručně připomenout důvod k předložení tohoto zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů a rozpočtová pravidla.

Ministerstvo financí tímto zákonem získá odpovídající pravomoci k vydávání státních dluhopisů, které budou prodávat výhradně občanům a k jejich zdanění. Po celou dobu, co Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy, snaží se, aby banky prodávaly tyto státní dluhopisy i občanům. Marně. Je jistě, že pokud tyto dluhopisy nebude obyvatelstvu prodávat Ministerstvo financí samo a to přímo svým jménem a na svůj účet, pak se stávající situace nezmění. K uskutečnění prodeje dluhopisů fyzickým osobám prostřednictví internetu nebude Ministerstvo financí požadovat žádné výdaje ze státního rozpočtu, protože systém bude samofinancovatelný. Nechci zde vypočítávat a popisovat všechny výhody, které tento prodej státních dluhopisů občanům nabízí, všechno už bylo řečeno. Pouze pro osvěžení zopakuji ty nejdůležitější výhody. Jde o jistou investici, je předem vyhlášena cena, je možný zpětný odkup dluhopisů bez poplatku a stimulaci dobu držby dluhopisu občanem a další.

Dovolte mi závěrem zdůraznit, že Ministerstvo financí má velkou snahu prodávat státní dluhopisy občanům, tedy daňovým poplatníkům jako zajímavý investiční nástroj. Umožníte-li Ministerstvu financí svým rozhodnutím realizovat jeho záměr, pak současně přispějete i k úspoře výdajů státního rozpočtu a prostřednictvím stimulace k zvýšení příjmů státního rozpočtu.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vás zároveň ještě upozornila a připomněla vám, že schválením tohoto návrhu podpoříte zjednodušení rozpočtových pravidel, která umožní Ministerstvu školství poslat na každou základní a doufám, že i střední školu jeden milion korun, a to přímo polovinu na platy, polovinu na pomůcky. Je to koncept tzv. šablon do škol.

Děkuji vám, že tento návrh podpoříte.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama