ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2021 15:56:37

MÁTE RÁDI ČESKÉ VEPŘOVÉ? NE, V NAŠICH MARKETECH HO OPRAVDU NEKOUPÍTE....

MÁTE RÁDI ČESKÉ VEPŘOVÉ? NE, V NAŠICH MARKETECH HO OPRAVDU NEKOUPÍTE....

Jak si žijí v ČR chovatelé prasat? Dá se v tomto podnikání zbohatnout? A co naše potravinová soběstačnost u vepřového?

 V Čechách se spotřeba vepřového masa se drží stabilně posledních 20 let na více jak 40 kg spotřeby na osobu a rok. Ano, je to nejoblíbenější a nejvíce spotřebovávané maso v naší České republice. To znamená, že větší polovinu masa, které zde sníme každý rok, tvoří maso vepřové. Je pro náš stát naprosto základní strategickou komoditou, která zajišťuje zásobování obyvatel.

Před vstupem do EU jsme byli soběstační, jak ve výrobě prasat, tak v kapacitě jatek. Každý rok jsme dokázali vychovat a zpracovat 4 milióny prasat, které šli  přímo k českému zákazníkovi. Chov prasat byl prováděn téměř v každé obci a to jak v zemědělských podnicích, tak v menších chovech, na vesnicích ve chlívcích převážně formou samozásobování. Chov zvířat byl paradoxně velmi ekologický.

Prasata byla krmena hlavně obilovinami a zbytky ze zemědělské výroby.  Ty jsou převážně místní a laciné. Obilí se zkrmilo v místě, hnůj nebo kejda ...to je zdroj organických látek, putoval opět do místní půdy. Prasata se prodávala na místní jatka, a lidé na vesnici měli práci v místě bydliště Výsledkem bylo čerstvé, zdravé a laciné a kvalitní maso. Vzpomeňte si, že převážně Němci k nám chodili nakupovat a do restaurací. Chodili k nám kvůli ceně a kvalitě!!!. Dnes už jen sen a přání.                                

A dnes? Po 15 letech vlády a nečinnosti EU stavy prasat klesly na 1,5 mil., soběstačnost klesla na 35%  a poslední chovy prasat bojují o přežití.                                                                                              Výkupní ceny prasat klesly k hranici 30 Kč, to i před 30 lety byla cena vyšší!!!!   A přitom průměrné výrobní náklady na kilo vepřového jsou cca 45 korun. Samozřejmě se liší podle typu a velikosti podniku, ale jedno je jisté, všichni výrobci prasat prodělávají.                                                       Víte, co je však naprosto tristní? Naše české maso se nedostane vůbec k českým zákazníkům. Trh ovládají zahraniční řetězce a ty ani za tyto ceny maso od českých výrobců nevezmou. Momentálně se sem valí maso z Německa, kde řádí mor prasat a nemohou vyvážet do Číny, tak nacpou přebytkové zmrazené maso za jakoukoliv cenu na náš trh. Přece si nebudou ničit svůj trh a svoje zemědělství a venkov. Situace je však nyní o hodně horší, opravdu neboť jsou zavřeny jídelny, hotely a restaurace a české maso se zde prostě neprodá vůbec.

Takže naše živá prasata vyvážíme stovky kilometrů do Polska a Maďarska. Kde je tolik proklamovaný welfare zvířat, kde je uhlíkové stopa, kde ekonomika? Producent prasat je ve ztrátě, neplatí daně, platí málo zaměstnancům, ti odchází do montoven, vesnice se vylidňují a zemědělství skomírá.

Od většiny současných politiků každý den slyšíme, jak je EU úžasná a myšlenka společné Evropy skvělá,  ale společný jednotný trh slouží pouze k ovládnutí našeho trhu. V rámci Evropy jsou nastaveny různé výše dotací, včetně těch národních, takže bohatší stát má větší dotace a ekonomicky logicky ovládne slabší stát, ovládne trh a pak si nadiktuje ceny a ,,kvalitu“.                                                                                  Dokud všichni nepochopíme, že tento trh je náš a Česká republika je naše a ne Evropy, tak budeme nadále pouze kolonií EU a budou se k nám tak i nadále chovat. Aby se jednou nestalo, že dojdou přebytky z EU a ceny budou pro vybrané lidi opravdu světové a maso jen v neděli.                                                                                                                      Potravinová soběstačnost státu v základních potravinách není prázdný pojem. Náš stát se stává opravdu závislý a vydíratelný v té nejzákladnější lidské potřebě a to jsou základní potraviny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama