ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2018 20:35:36

Matky samoživitelky versus miliardy na rozvojovou pomoc

Matky samoživitelky versus miliardy na rozvojovou pomoc

Solidarita je jednou z vlastností, kterou se vyznačuje živočišný druh zvaný homo sapiens sapiens. Tím se lišíme od různých zvířecích predátorů, kteří mnohdy nemají problém slabého, nemocného či jinak hendikepovaného příslušníka svého druhu i sežrat.

Je jistě žádoucí, aby ti úspěšnější a bohatší pomáhali těm chudším a méně bohatým, kteří si svůj úděl nevybrali dobrovolně. Je i pochopitelné, že země bohatší by měli pomáhat těch chudším. Obzvláště tehdy, pokud v minulosti těžily z jejich bohatství tak, jak se to dělo v případech koloniálních mocností.

Česká republika má to štěstí, že patří v celosvětovém měřítku k zemím bohatším. Je tady předpoklad, že by měla pomáhat těm méně šťastným zemím.

Zde však vězí malý háček…Nelze pomáhat a „honit si triko“ či si budovat obraz solidárního giganta a přitom nechat živořit nemalou část své populace na hranici chudoby či dokonce i pod ní! Pokud existují v naší zemi matky samoživitelky, které musí vystačit s měsíčním příjmem kolem 10 000 korun českých, pak není rozhodně něco v pořádku. Pokud u nás žijí senioři, kteří si odmítají vyzvedávat doplatkové léky s tvrzením, že na ně bohužel nemají peníze pak je to fakt velice smutný…

Proč však tento článek publikuji? Tento týden proběhla médii informace, že Česko poukáže určitým zemím na rozvojovou pomoc v příštím roce 1,2 miliardy korun. Mezi jinými se jedná o Zambii, Kambodžu, Bosnu a Hercegovinu a Etiopii. Nevím jaká je míra korupce v Bosně nebo Kambodži, ale o Africe si iluze příliš nedělám a tak je otázkou, kolik se z poslané pomoci dostane opravdu k těm potřebným…O Bosně je známo, že tam od dob občanské války v bývalé Jugoslávii bují radikální islamismus a údajně tam i vznikají buňky Islámského státu. Je tedy možné, že pomoc může spočinout i v rukách, kde by jí asi nikdo rád neviděl.

I pokud by však vše proběhlo zcela transparentně a naše vynaložené prostředky by posloužili prospěšné věci, stejně nemáme v důsledku výše uvedených skutečností s penězi našich daňových poplatníků právo takto nakládat. Nemůžeme přece sytit hladové v Africe čí Asii a přitom nechat strádat naše občany. Je sice možné na odpovědných postech před tímto faktem zavírat oči, tím ale nezmizí! Je i docela snadné prohlásit invalidu za „z úřední moci“ uzdraveného (tak jak se to stalo za ministra Drábka z TOP 09), to mu však zdraví nevrátí a tíživou finanční situaci neupraví.

Pokud jsou u nás rodiny, které nemají na to, aby zaplatily svým dětem školní obědy, nebo disponují  padesátikorunou na den, nemáme právo hrát si na filantropy! Možná vypadá fotka malých roztomilých afrických černoušků focených před školou s cedulkou: „postaveno díky pomoci České republiky“ fotogenicky, je to však pokrytecké!

Náš sociální systém musí ošetřovat primárně naše potřebné! Pokud hradíme drahé operace bojovníkům z rozličných válečných konfliktů a ani nemáme mnohdy přesné informace, na čí straně vlastně ke svým zraněním došli a na druhou stranu se skládáme či sbíráme víčka na dívku nemocnou „nemocí motýlích křídel“, které neuhradí pojišťovna zvýšenou spotřebu obvazů, pak se musí každý slušný člověk přinejmenším zamyslet.

Je opravdu morální posílat do různých končin světa nemalé prostředky z daní našich občanů a přitom nechat živořit tisíce statečných matek samoživitelek, které odmítají rezignovat na své poslání a s nelehkým životem se perou s vírou, že vybaví své ratolesti co nejlépe pro jejich budoucí život? Je opravdu „košer“ dávat na obdiv před světem svou dobročinnost a zároveň tolerovat bídu mnoha našich opuštěných seniorů? Ne neznámých a anonymních, ale mnoha našich sousedů, kterým vděčíme za to, že můžeme žít právě v takové zemi jakou Česká republika je.

U všech slušných lidí právem předpokládám, že budou znát odpovědi na položené otázky. Jen přemýšlím, kam se zařadí naši odpovědní…Bude to mezi ty slušné nebo mezi mediálně oslavované pokrytce…?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama