Norbert Hlaváček

  • BPP
  • Jenštejn
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2018 12:46:14

Příštím prezidentem by měla být žena

Příštím prezidentem by měla být žena

Je potřeba změna stylu

Prezidentem by měla být žena!

   Včerejší „debata“ prezidentských kandidátů podle mého názoru nerozhodnuté nepřesvědčila. Rozhodnutí voliči obou kandidátů měli „jasno“ před ní a měli asi jasno i po ní, soudě podle toho, co jsem tam viděl a jinde slyšel, četl či s kým jsem se bavil ve své sociální bublině. A mám pocit, že část z těch váhajících a nerozhodnutých se spíše posunula k tomu, k čemu zřejmě nevyhnutelně spěji i já.

   O tom, proč nemohu volit Zemana je asi zbytečné se příliš rozepisovat, můj nejsilnější důvod, ale je ten, že pokládám současné spojenectví prezident – premiér za extrémně nebezpečné pro tuto zemi. Přesto myslím, že dokáži vnímat a chápat i názory těch, kteří Zemana volí a rozhodně je nechci nijak zesměšňovat a urážet.  Zrovna tak rozumím tomu, že jiná část voličů jej nechce prezidentem třeba proto, že se jim příčí volit člověka jehož považují za neurvalého, sprostého, neštítícího se faulů a chtějí na Hradě prostě slušného člověka, při jehož projevech se nebudou muset červenat.

   Pro mne osobně je však volba prezidenta, i toho našeho, který nemá silnou ústavní pozici (díkybohu obecně, a díkybohu dvojnásob vzhledem k přímé volbě!), o něčem víc, než jen o tom volit toho slušného, který nefauluje a nemluví sprostě. Chci prezidenta, který má jasné názory, dokáže je obhájit čistým způsobem, nebojí se otevírat i kontroverzní témata, umí názory jasně a přesně formulovat, ale umí i vyslechnout názory jiných, byť s nimi nebude souhlasit. O to víc je pak třeba, aby veřejnosti dokázal své názory vysvětlit, uměl je obhájit, prosadit se. Čistě.

   V politice však nelze očekávat (bohužel, ale je to prostě realita), že protivník či protivníci budou hrát fér a slušně. Přesto či právě proto je důležitou vlastností toho, který takto dělat politiku nechce, umění se prosadit, oponovat a argumentovat pochopitelně i uchopitelně i pro nepříliš informovaného a v problematice se neorientujícího voliče. A to i v nepřátelském prostředí. A uznávám, že to není pro každého.

   Bohužel o tom či onom mne nepřesvědčil ani jeden z kandidátů. Mne osobně. Chápu, že vás možná ano a nijak vám vaše rozhodnutí neberu a respektuji je. Naštěstí žijeme stále ještě v demokracii a mohu se svobodně rozhodnout. A letos, poprvé ve svém životě, se dobrovolně vzdávám práva volit jednoho či druhého kandidáta a budu volit prázdnou obálkou. Volil jsem dosud ve všech volbách, které kdy za mé přítomnosti v ČR byly, tak prosím o to, abyste mi tu nedávali komentáře typu: „volit je občanská povinnost“ - protože nevolit z důvodů toho, že mne ani jeden z kandidátů nepřesvědčil je moje občanské právo. Ani komentáře typu: „kdo nevolí, volí Zemana“ - protože je to podle mě jen tisíckrát papouškovaná hloupost a v tomto konkrétním případě rozhodnou nerozhodnutí a váhající, kteří si někoho vybrat chtějí. Nikoliv rozhodnutí skalní příznivci jednoho či druhého tábora či ti co si prostě vybírat nechtějí, ať už z jakéhokoliv důvodu.

   Myslím, že příštím prezidentem by měla být žena. Z mnoha důvodů, nejen historických. Třeba proto, že ženy mají jisté předpoklady a vlastnosti, které v politice chybí. Třeba proto, že by i hulvátští a faulující kandidáti a část jejich příznivců projevili větší slušnost k názorům druhé strany, už jen z konvenčních důvodů. Třeba proto, že by akcentovala i jiná než ta naše mužská, a promiňte mi nadsázku, machistická témata.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama