Občané.cz

ODPOVĚDNOST - ODVAHA - OTEVŘENOST
  • Občané
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2010 12:04:26

Čas běží

Čas běží

Média nás zaplavují nejrůznějšími detaily z vyjednávaní o nové vládě. Občas to zpestří nějaký oduševnělý rozhovor s tou či onou úžasnou blondýnkou. Nová vláda bude škrtat, zvedat daně, reformovat a šetřit. Musela by to udělat každá vláda.

Nic jiného nám totiž už nezbývá. V dobách konjunktury jsme plýtvali a v době začínající krize jsme nešetřili. Výsledkem je obří zadlužení a především nelichotivé trendy v mandatorních výdajích. Není to účet jen dosluhující úřednické vlády, ale mimo jiné také prý nejlepšího ministra financí z Topolánkovy vlády.

Nejdůležitější událostí tohoto týdne je jistě rozhodnutí ministrů financí EU o schvalování státních rozpočtů ještě před hlasováním v parlamentech členských zemí. To znamená, že je skoro jedno, jaká koalice tam či onde vládne, neboť šetřit bude muset každá, a to pod dozorem EU.

Současná snaha vyjednavačů, především z VV, vtěsnat do vládního programu úplně všechny hity svých předvolebních návrhů je sice mediálně atraktivní, ale ve svých důsledcích kontra produktivní. A čas běží.

Takže si počkejme na finální podobu a také na konkrétní personální sestavu. Bude jistě zajímavé sledovat pana prezidenta, až bude jmenovat např. ministry Stránského a Zieleniece.
Nelichotivá kondice veřejných financí, neefektivní státní administrativa a přísný dozor EU nedávají novým či staronovým vládcům příliš velký manévrovací prostor. A povolební očekávání jsou velmi vysoká. Zatím se bojovalo s dluhy novými dluhy. Tuto logiku aplikuje i EU. Jak dlouho? Uvidíme. V globalizovaném světě, on-line propojeném, se všechny procesy velmi urychlují. Je to jako ve fyzice – akce vyvolává reakci. I proto, anebo spíše právě proto, bychom potřebovali velmi silnou, pevnou vládu, se silnou a pevnou osobností v čele. A jednotlivé rezorty by měli řídit zdatní manažeři s týmy odborníků v zádech. To není rozpor s centralistickými trendy v EU, naopak! Čas na politické hrátky už vypršel. Naši vyvolení hrají své party už dávno přesčas.

Devítce a dalším bych poradil toto:
- méně může být v tuto chvíli více
- zapojte do vládní sestavy nestranické experty
- definujte jasné priority a proporce
- zapomeňte na dlouhou volební kampaň
- komunikujte s opozicí a zapojte ji do klíčových témat (především důchodová reforma)

Petr Havlík

P.S.: Doporučuji Vaší pozornosti výsledky voleb v Holandsku

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama