Občané.cz

ODPOVĚDNOST - ODVAHA - OTEVŘENOST
  • Občané
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2010 12:41:11

Defenestrace rozumu 2010

Defenestrace rozumu 2010

Žijeme ve složité době plné informací, které se na nás hrnou denně ze všech médií. Řešíme mnoho vlastních denních výzev a problémů v práci i v rodinách.Jsme obklopeni obrovským množstvím názorů,kde se čím dále, tím více složitě vytváří vlastní názor.

Jaký úhel pohledu na události je ten správný? Může jich být více, neboť správný názor je relativní.

V záplavě všech názorů a informací vzniká často problém zjednodušování, neboť orientace v dané věci bývá složitá a vyžaduje erudici, čas a především zdravý selský rozum.

Možná dlouhý úvod, ale má svůj důvod. Výzva „Defenestrace 2010“, nebo-li, kroužkování na kandidátkách zespodu. Je vůbec možné, aby tato výzva byla myšlena vážně? Bohužel podle reakce veřejnosti ano. Jsme tedy u typického příkladu nikoliv populismu shora, jak nám jej předvádějí naše současné politické špičky, ale tentokrát populismu zdola. Není o nic nebezpečnější a bohužel musím říct o nic hloupější. Jednoduché řešení v složité době. Proč přemýšlet nad názory kandidátů, nad jejich kreditem, nad jejich odborností? Proč vyzvat lidi k sledování dění kolem sebe a tvořit vlastní názor? Vrhněme se na ně, nepřemýšlejme nad složitostmi a kroužkujme podle pořadí.

A co potom, na koho budeme za pár let zase nadávat? Zase na politiky. Zase chceme zapomenout, že politika je jen zesilovačem názorů a dění ve společnosti. Ještě nám to nestačilo? Kdy se chceme probudit a být zodpovědní, když požadujeme zodpovědnost od politiků? Celé generace nemohly volit. Máme úžasnou vymoženost a moc v rukách, můžeme svobodně volit (nebo dokonce nemusíme). Jen malé procento lidí na této planetě tu možnost má. Proč tedy z voleb dělat paskvil?

Dost složitě jsme se dostali do velkých problémů. Jednoduché spasitele nenajdeme. Pár jich svět už zažil s tristním výsledkem. Prosím mysleme, protože bůh nám dal mozek!

Jan Soustružník
člen strany rozumu Občané.CZ
Ostrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama