Občané.cz

ODPOVĚDNOST - ODVAHA - OTEVŘENOST
  • Občané
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2010 10:18:14

Hry a chléb

Hry a chléb

Část veřejnosti tančí své rituální tance nadšení. Konečně jsme se zbavili dinosaura Paroubka! Konečně máme pravicovou vládu!

Jako dlouholetý pravicový volič a jeden z praotců novodobé české pravice bych měl slavit a jásat. Přesto nejsem sám, kdo cítí jisté rozpaky. A to nejen kvůli vlastní prohře v těchto volbách. Prohry patří k životu jako výhry. Kdysi jsem dostal dobrou radu. Když tě chválí, tak se z toho nepos.. ,a když tě haní, tak se rovnou nevěš. Často se ukáže, že zdánlivá prohra je vlastně vítězstvím, a nebo přinejmenším zárodkem budoucí výhry. Vítězství za každou cenu un fair způsobem, a za bůh ví jaké peníze, nebývá bez následků. Může vést ke ztrátě vlastní identity a kredibility.

Celebrity z bulváru, které plní zadáni mocných lobby si asi tyto otázky nekladou. Českou republiku nečeká lehké období. 5 stran zastoupených v Parlamentu nemá mandát ani 50% oprávněných voličů. Rýsující se koalice pak nedisponuje ani 30% hlasů oprávněných voličů. I to je naše demokracie. I to je produkt našeho nesmyslného volebního systému. A také apatie 40% nevoličů. Široký politický konsensus by byl žádoucí u mnoha klíčových otázek. Místo toho nás čeká směs pragmatismu a populismu. Politiku a správu země převezme diktát byznysu a marketingu. Místo oranžového populismu nás čeká modré pokrytectví, topácká účelovost a véčkařská nevyzpytatelnost. Zdecimovanou ODS doplňuje exlidovecká parta s unaveným knížetem a mocnými finančními zájmy v zádech. A jako zákusek parta zvolena na principu ankety TýTý.

Prý se překreslila mapa. Ale já si to nemyslím. Pouze se změnila fasáda a některé osoby a obsazení. ODS dnes = ODS včera + TOP 09 a ČSSD dnes = ČSSD včera + VV. John se stal opozičním symbolem a použil k tomu rétoriku ne nepodobnou legendárnímu  Sládkovi. Díky tomu ho volila hospoda. To však není politický postoj. Populismus je dobrý předvolební artikl, ale na vládní program se nehodí, a v pravicové vládě je nerealizovatelný. 

Opravdu Vás uklidňuje vyjednávací devítka Načas, Tluchoř, Vodrážka, Schwarzenberg, Gazdík, Kalousek, Kočí, Bárta a John? To jsou ti správní správci našich daní? Já vím, že Paroubek s Filipem by byli ještě horší, ale nepodléhejme falešnému nadšení. Kde jsou ty skutečné elity národa? Kde jsou ti noví a zároveň v reálnem životě již zkušení, vzdělání, slušní a schopní lidé? Opravdu nevím co má VV společného s hodnotovou pravicí. V čem je 12 exlidoveckých poslanců jiných a nových? A hlavně víme kolik ten předvolební cirkus opravu stál a kdo jej opravdu platil? A co za to teď bude chtít?

Skončilo období her, tedy nekonečně dlouhé a nesmírně drahé volební kampaně. Lid teď čeká na období chleba. Přesně podle proporcí chléb a hry. Rozpočtová odpovědnost, boj proti korupci, transparentnost, nutné reformy. Tak fajn. Už abyste začali. Kouřová clona volebních kampaní už opadává a jsme zvědavi na Vaše výkony, na Vaši kompetenci. Kromě umělecké hodnoty nás teď bude více zajímat úroveň a efektivita provedení.  Zájezdový program sestavený z billboardových hesel už stačit nebude. A navíc pozor. ČSSD vládne ve všech krajích. Její nová šance může přijít již už na podzim. Zákopová politická válka však nekončí odchodem gladiátorů Paroubka a Topolánka. Škrty v rozpočtu budou bolet a boj s korupcí také není tématem na jeden měsíc. Proti Kalouskově a Bártově vládě budou stát odbory, zaměstnanecké svazy, státní zaměstnanci, důchodci a mnozí další. To může vést ke ztrátě sociálního smíru a rychlému posunu politického kyvadla. Vzpomeňte na tendenci vyvažovat poměr na pravolevé škále vždy v následujících volbách. Nevolí se pro,ale proti.

Tato země by si zasloužila slušnou kompetentní vládu, civilní, efektivní a spravedlivou správu země. Chtějí to všichni noví a staronoví hráči? A pokud ano, budou to umět? Řadu voličů teď čeká období deziluzí. A hlavně co chtějí pánové Bakala, Háva, Roman, Chrenek, Janoušek, Tkáč, Babiš, Šťáva…? Do hry vstupují špičaté boty a ostré lokty. Peníze, hodnotová prázdnota, tvrdý boj o zbytek kořisti. Další fáze privatizace státu a správy země. Brzy nás čeká střet virtuální předvolební reality s tou skutečnou. To bude třesk. Kdo to zaplatí? My všichni.

Petr Havlík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama