Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2019 18:07:46

H. Svobodová (OMMO): Když se rozhoduje mezi nepořádkem a ještě větším nepořádkem

H. Svobodová (OMMO): Když se rozhoduje mezi nepořádkem a ještě větším nepořádkem

Nemyslím si, že je vinou stávající, od podzimu 2018 zase vládnoucí politické reprezentace města, že se nám to ve městě a okolí odpadky hemží.

 

Co nám z toho nakonec může vyjít, že? No, binec tak nebo tak. Je jedno jestli v Mostě nebo v Ostravě... A proto, když v Mostě a jeho přilehlém okolí debatují "zástupci z lidu" ( https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/je-most-cistejsi-politici-se-prou-o-praci-technickych-sluzeb-20190301.html ) otázky čistoty, pořádku a vzhledu města, potažmo práci služeb technických, je možné i zabědovat. Ach, jo. Ano, projdeme-li se či projedeme se po tomto "okresu na severu", udeřit nás do očí, často i nosu (zejména v teplejších obdobích) může poněkud nelad s rádoby z minulosti se stále ještě skvící zelení (dokonce i ta betonová zákoutí léty neodolala a zazelenala se) a povalujícími se odpadky různého druhu, organického i anorganického. Nemyslím si, že je vinou stávající, od podzimu 2018 zase vládnoucí politické reprezentace města, že se nám to ve městě a okolí odpadky hemží. Zima ani letos nestihla příliš popracovat na postupném rozkladu odpadkové hmoty, protože sníh ji přikrýt nestihl, a to, co stihl, nerozložil.

Jednu úroveň tohoto diskutovaného tématu jsou mostecké ulice a různé přilehlé plochy. V nich se jistě role TS může projevit. A... některá vozítka postupují tak radikálně, že obrubníky v parcích nebo chodnících prostě jejich nájezdům neodolají a postupně se rozpadají pod opakovaně rozjetými koly. Řidiči si zkrátka cestu zkracují a šetří kroky. Pak nezbyde než povolat "firmu známou i nahonem ustavenou, třeba z nepřizpůsobivých" a je co opravovat. Chodníky přeci.

Co se projevuje jistě bez jakýchkoli zábran a omezení, je aktivita a úsilí občanské, kterak odhazuje bez ladu a skladu odpad všude, kde se zadaří

Další úroveň můžeme nazvat "mezi bloky" nebo prostranství sídlišť a parkovišť, kde se zejména v období víkendovém, svátečním či téměř permanentně probíhajících úpravách interiérů bytů a domů plní stojící velkokapacitní nádoby doslova vším možným... To, co by si zasloužilo odvézt např. do existujícího sběrného dvora, končí opřené či rozhozené kolem odpadních nádob. Často spíš proto, že se nádoby již "narvat" více nedají. Zkušenost s touto realitou mám osobní, neboť vidím nebo přímo chodím kolem těchto nádob. Občané nejenže odhazují odpadky porůznu, daří se jim také odpadem v pytlích zacpat hrdla nádob, aby se již dalším, třeba těm důslednějším, odpadky vyhodit nepodařilo, a domů je zpět přeci neponesou. Co tedy udělají? Odloží je k nádobám. Intenzita tato je někdy tak velká, že cesta vedoucí mj. do bran 3. ZŠ je poněkud neprůchodná, zřejmě i neprůjezdná. Ale zvyk je "železná košile", kličkováním a obcházením se přeci odpadkům dá vyhnout. Tedy, jede-me dál. 

Třetí úroveň tématu "čistoty města" si dovolím nazvat "odpad vlastní, cizí a náš", možná "v nás". Ano. Fungování TS každého města je nastaven tím, jak se město, obec stará o to, aby čistota a pořádek se týkaly všech, "slušných i neslušných". Řečeno jako zaklínadlo "koho zvolíš, toho chleba jíš". Jenže... Pak je tu ještě jedna, nikoliv nevýznamná "podmnožina vztahů mezilidských", a tím je smýšlení každého z nás, v čem jsme schopni a ochotni žít, a že to pokaždé také o nás vypovídá. Jsou to hodnoty, které de facto obětujeme pokaždé, když s "lehkostí bytí" odhazujeme odpadkový pytel v dál a vlastně si už ani nic neříkáme. Hlavně, že tu trapnost máme z krku. Počínání některých z nás dokonce váží kilometry od místa svého pobytu, aby odpadky obšťastnili své sousedy ve zcela odlehlé části města, protože si přeci u chat či chalup nebudou platit nádoby na odpad...

Takže, když už se tak "zástupci z lidu" na městě Most dohadovali, je-li Most čistější, pozapomněli ve víru vášní sobě vlastních, protože SMM nebo "ProMost" spolu kdysi byli jako "bratři a sestry v jednom triku", že tzv. gró problémů spočívá v hlavách, v jejich myšlenkové a jednající úrovni, jak k tomu vedou sebe, své okolí a jak moc jim záleží na tom, že množství velkokapacitních nádob ještě čistotu nedělá. Chce to taky trochu myslet, chovat se a působit pozitivně na jiné. Prostor je to, jak pro "slušné, tak pro ty neslušné", protože odpad je povětšinou hmota provázející lidstvo od počátku jeho vzniku. 

Pravda, tzv. přírodní lidé to měli jaksi jednodušší a nemuseli přitom řešit otázku TS a politických bodů. 

P. S. A vůbec, že to někoho pořád baví. No, řekněte!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama