Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2017 16:29:22

H. Svobodová (OMMO): MUDr. Alena Dernerová vyhrála díky nezájmu voličů

H. Svobodová (OMMO): MUDr. Alena Dernerová vyhrála díky nezájmu voličů

Protože jsem také patřila k těm občanům, kteří podali podnět k přezkoumání a zneplatnění podzimních voleb v Mostě v r. 2016, více také na webu www.hnutiommo.cz., považuji v tuto chvíli za vhodné vyjádřit se ke včerejšímu výsledku...

Protože jsem také patřila k těm občanům, kteří podali podnět k přezkoumání a zneplatnění podzimních voleb v Mostě v r. 2016, více také na webu www.hnutiommo.cz., považuji v tuto chvíli za vhodné vyjádřit se ke včerejšímu výsledku opakovaných voleb do senátu. A zřejmě i proto, že se to některými očekává.

Zvítězila MUDr. Dernerová, kandidující za již pátý politický subjekt ve své „politické“ kariéře. Co k tomuto výsledku dodat:


·         Výsledek pro občany sledující politické a společenské dění na Mostecku by neměl být žádným překvapením. Dokládá to jednak statistika volebního klání do senátu ve volebním obvodě č. 4, Most (zdroj: http://www.volby.cz/pls/senat/se2111?xjazyk=CZ&xdatum=20170127&xobvod=4), a dále fakt, že celkový úpadek vnímání politiky je např. především o „ošetření“ si vlastních zájmů, třeba přes prostředníka, jímž byla, a může nadále působit, také paní MUDr. Dernerová, což funguje a úspěšně se „rentuje“ právě v Mostě.


·         Nyní tedy některá interpretace „nudné“ statistiky. Ve volebním obvodě č. 4, Most je 90 567 voličů, v prvním kole voleb (27. – 28. 1. 2017) volilo 10 869 voličů, z nichž platně se vyjádřilo 10 805. Účast se  vyšplhala na „zájem“ 12 %. U voleb tedy nebylo 88 % voličů obvodu č. 4, Most.  Po listopadu 1989 velice často řada politiků argumentovala, že ti, co k volbám nechodí, vlastně s tím, co přijde po nich, souhlasí. Pravdě je však mnohem bližší argument, že 88 % voličů rezignovalo nejen na akt volby, ale i na nabídku kandidátů, a hlavně očekávání, že jeden každý z nich může něco změnit na kvalitě jejich života. Vždyť i účast v zneplatněných podzimních volbách do senátu v daném obvodě byla jen 10, 73 %. Nedá se tedy říci, že to bylo z důvodů rozhodnutí NSS ohledně zneplatnění voleb, tedy s tou „ukřivděností“ voličů, jak zaznělo do médií z úst paní doktorky Dernerové, a je na místě spíše slova vážit, než je neuváženě pouštět do všech stran, anebo onu ukřivděnost „strkat“ do správných kapes, tedy si ji spíše nechat u sebe. Nerezignovalo oněch 88 % voličů přitom i na paní MUDr. Dernerovou, protože je oslovit zkrátka nedokázala, ani neměla čím? A aureola lékaře vše zakrýt nemůže! Resp. ani některé „národně maloměšťácké“ vnímání postavení lékaře v dějinách českých, moderních. Subjektivně v kontextu těchto objektivních faktů by proto bylo na místě brát ono vítězství v prvním kole ani ne tak jako „suverénní“, jako prostě, že se spíše ukázalo, že i nevolič volí. Paní doktorka jakoby zvítězila s převahou, a díky neúčasti voličů 88 % voličů volebního obvodu č. 4, Most. A samozřejmě technicky na základě většinově nastaveného systému voleb do senátu.


·         Paní doktorku Dernerovou volilo 5 933 voličů, kterým může tato kandidátka za pátý politický subjekt SD-NK, subjekt bez programu a vizí, a to nejen s ohledem na Most, vyhovovat. V čem, to si každý z nich jistě nechává pro sebe a na dalších šest let výkonu mandátu paní doktorky už asi málokoho bude zajímat. Ale nebuďme škarohlídi! Paní doktorka, stejně jako podnikatel „Zelí“ (Ing. Jiří Zelenka od Severočechů.cz, použitá přezdívka od „podnikajícího poslance“ Schwarze se ujala) ty peníze nepotřebuje, protože to dělá především z čirého nadšení, práce pro druhé, zájmu o politiku (jíž, pravda, z pohledu nějakých pravidel nerozumí, a neví, co se v subjektech, za něž kandiduje, děje, zda dokonce o nich rozhodne soud, že kandidovat do voleb nesmějí s ohledem na rozpornost působení se zákony této země, ale přesto kandidují). Ale paní doktorka, prý tohle nečte, nezajímá se o to, protože, stejně jako Severočeši.cz. ústy svých guru, zřejmě ctí onu mantru, „Když mě (jim, jí) zákony nevyhovují, tak je nedodržuji.“ Stejně jako boj s korupcí, který je u nás natolik zprofanovaný, že trestat by se měli začít spíše ti, co vůbec mají něco proti korupci a poukáží na ni. Pravda, vyjma tzv. maskotů v boji proti korupci, což nám vůbec, ale vůbec nepředvedla paní doktorka Dernerová za více než 6 let svého působení v tzv. vyšší politice. Konečně i některé tzv. prestižní ceny v oblasti takového protikorupčního boje se dají pro třetí osoby doslova koupit, což není zase tak velký problém zjistit.


·          O daném subjektu Spojení demokraté – sdružení nezávislých (SD – SN), za nějž kandidovala pro změnu nyní, a popáté za další subjekt v pořadí, se můžeme jen stěží cokoliv oficiálně z jejich programového profilu dočíst. Co lze např. dohledat je zdroj až z wikipedie, že „SD SN nevyvíjí žádnou politickou činnost ani se neúčastní voleb. Strana vznikla zejména za účelem vyrovnání závazků po původní straně Evropští demokraté. Jedním z cílů bylo také zabránit možnému sporu v kauze výplaty 12 milionů za pražské komunální volby v roce 2002 Evropským demokratům, pokud by tato zanikla bez náhrady (nová strana SNK ED je z formálního hlediska pouze přejmenovaným SNK sdružení nezávislých). SD SN sídlí ve stejné budově jako SNK ED. Předsedou je Jakub Zvoníček.“ Snad dobrý subjekt pro nositelku Ceny Františka Kriegla? Možná by proto stálo začít se zabývat odpovědným orgánům tím, zda i tyto a podobné aktivity nezavánějí trestnou činností, když jsou jako politické subjekty nečinné a slouží jen jakousi „zápůjčkou“ značky pro ty, kteří navíc vůbec, ale vůbec nechtějí do vysoké politiky, protože ty peníze nepotřebují a konají tak z altruismu sobě vlastního. Tyto subjekty tak vlastně fungují jako svého „druhu podnikatelské subjekty“ v politice, která je, měla by být, věcí veřejnou, tudíž soukromým zájmům by měla sloužit, až poté, co např. začne sdílet režim zákonů pro podnikání apod. A pak už je to firma, a hurá…, jsme tam, kde sen slavných devadesátých začal… Přitom nemalá část z politiků od Hradu až po Strakovku doufá, že se přeci jen zase více bude dařit realizovat. A soukromý zájem paní doktorky být zvolena do Senátu PČR, když to nešlo za Severočechy.cz, byl v tomto smyslu více než zřejmý.


·         A tak výsledek opakovaných voleb ve volebním obvodu č. 4, Most, nevyvolává překvapení, spíše podtrhuje „laboratorní“ prostředí Mostecka, jemuž nedokáží čelit ani zákony, orgány je strážící a vynucující si jejich plnění. Nedokáže jim konkurovat ČSSD, která se raději veze na stejné lodi – alespoň na úrovni Ústeckého kraje – (a vina nyní nepadá jen paní bývalou ex-hejtmanku Vaňhovou), ale na divadlo pro tzv. nižší sociální třídy hrané KSČM na čele s O. Bubeníčkem, a do počtu působící rozkolísaná ČSSD, v houfu s SPD-SPO.


·         Myslet si, že Ústecký kraj potřebuje nějakou zvláštní péči či pomoc tzv. z centra, jak slýcháme a čteme od některých taky politiků napříč spektrem, jeví se býti čirým nesmyslem. „Lidi ty programy stejně nečtou“, řekne na náměstí zívající politik z KSČM na jedné předvolební akci do krajských voleb. Důležité je, aby šli volit. Ona tzv. pomoc do kraje vlastně ani tak není o těch lidech, ale o těch politicích, aby jejich úsilí o to, zůstat ve funkcích na další volební období ráčilo býti zachováno.


·         Ústecký kraj je takovou „laboratoří snů“, kde je důležité, aby tomu uvěřili ti v „centru“ jejich subjektů, a pak už jim je vše dovoleno.


Nakonec „Platí přeci, že jsme vlastně všichni na jedný lodi….?“ No, snad jen aby to ti uprchlíci či nepřejícníci, vidící nám do karet, nezhatili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama