Občanská demokratická aliance

  • ODA
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2018 16:11:26

Zlevníme bydlení

Zlevníme bydlení

Růst cen nemovitostí v Praze lze ovšem vysvětlit základním ekonomickým pravidlem, tedy nenasycenou poptávkou. Malá nabídka na trhu s nemovitostmi poté umožňuje investorům stanovit ceny neodpovídající realitě.

Právo na důstojný život každého z nás je garantováno Listinou základních práv a svobod. Náplní takového důstojného života ve 21. století by měla být také příležitost vlastního bydlení. Reálné dosažení tohoto lidského práva je však v kontextu dnešních dní paradoxně složitější. Pro velkou řadu obyvatel Prahy je stále více finančně náročnější si zajistit vlastní, či pronajaté bydlení. Důvodem je rychle rostoucí cena nemovitostí. Zatímco v roce 2015 se prodejní cena nového bytu pohybovala okolo 63 000 Kč za metr čtvereční, na konci roku 2017 to bylo již více než 91 000 Kč.

Růst cen nemovitostí v Praze lze ovšem vysvětlit základním ekonomickým pravidlem, tedy nenasycenou poptávkou. Malá nabídka na trhu s nemovitostmi poté umožňuje investorům stanovit ceny neodpovídající realitě. Přestože příčin této situace je několik, hlavní lze shledat v minimální podpoře ze strany stávajících politiků a ve vzestupu nového podnikatelského prostředí, tedy sdílené ekonomiky.

Zatímco současný růst ekonomiky stavebnictví napomáhá, pasivita pražských politických elit jej brzdí. Jejich úloha přitom nemusí být nikterak složitá. Není potřeba vytvářet složité, často nespravedlivé a neefektivní pobídky, stačí nestát v cestě růstu. Celá řada nákladných byrokratických úkonů, nekonečné čekání bez jistoty příznivého výsledku, taková je nynější realita plodící problémovou situaci. Zatímco v prvních dvou kvartálech minulého roku vyřídily pražské úřady 1 271 stavebních povolení pro bytové budovy, v letošním roce jich bylo pouze 791. V nejbližší době se tak nedá očekávat výrazné zlepšení.

Dalším faktorem je zmíněná sdílená ekonomika. Tato myšlenka by byla sama o sobě pro společnost z mnoha pohledů přínosná, pokud by byl dodržen její původní záměr - tedy sdílení nevyužitých prostor. Nicméně na sdíleném trhu s nemovitostmi takto funguje pouhých 21 % poskytovaných kapacit, zbylých 79 % představuje provozování klasické podnikatelské činnosti. Z pražského trhu nemovitostí bylo formou sdílené ekonomiky odčerpáno více než 6 000 nabídek. Dopady byly zprvu principiální, vytvořila se totiž dichotomie mezi podnikateli, kteří musí dodržovat společná pravidla a podnikateli, pro které žádná pravidla neexistují. S odstupem času však pociťujeme zásadní úbytek nemovitostí všichni, a to v podobě rostoucích cen.

Cílem Občanské demokratické aliance je zamezení stále rostoucí disproporce na trhu nemovitostí a zajištění jejich příznivých cen.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama