Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2020 11:18:00

Je nutné navýšit testovací kapacity, zapojit by se mohly lékárny

Je nutné navýšit testovací kapacity, zapojit by se mohly lékárny

Podle občanských demokratů může nedostatek testovacích kapacit stát vyřešit, pokud povolí testování v lékárnách. Ve čtvrtek se na tom jednohlasně usneslo pražské zastupitelstvo a v pátek představila ODS konkrétní návrh zákona.

 Podle Marka Bendy ho může vláda projednat v režimu legislativní nouze už v pondělí, platit by pak mohl už za 14 dnů. Zástupci lékárníků potvrzují, že jsou na provádění odběrů připraveni.

„Obrovský problém s dlouhými frontami nebo čekacími lhůtami na testy není jen věcí Prahy, ale prakticky všech větších měst. Doplácí na něj třeba také Středočeši. Lékárna je v podstatě v každém menším městě, a pokud by se podařilo zákon rychle přijmout, mohlo by to přetíženým odběrovým místům i pacientům znatelně pomoci,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Testování a trasování je základ. Jsem rád, že se nám na pražském zastupitelstvu podařilo prosadit usnesení, které vyzývá k tomu, aby právě lékárny mohly provádět odběry a vyhodnocování testů na covid-19. Přetíženým odběrovým místům by taková možnost rozhodně pomohla. Podobně to řešili například v těžce postiženém New Yorku. O tom, jak je celá věc prospěšná, svědčí i to, že pro usnesení zvedlo ruku celé zastupitelstvo včetně např. kolegy Patrika Nachera z ANO,“ doplňuje poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

„Novelu zákona máme hotovou, abychom ji byli schopni uvést v účinnost co nejdříve, bylo by nejlepší, aby si vláda návrh osvojila, v pondělí ho v legislativní nouzi podpořila a my jsme schopni ho schválit příští týden ve Sněmovně. Druhou možností je tuto novelu přidat jako pozměňovací návrh k jinému zákonu. Pokud vše půjde dobře, mohla by novela vstoupit v účinnost do 14 dnů,“ vysvětluje předseda ústavně právního výboru Marek Benda.

„Lékárny jsou zdravotnická zařízení, která jsou připravena pomoci v době krize. Vstup do tohoto projektu je dobrovolný. Pokud bude lékárna schopna splnit požadavky na technické a personální zabezpečení, rádi se zapojíme a nabídneme tuto službu veřejnosti. De facto kopírujeme stejnou službu, která je nabízena pacientům v lékárnách v Anglii, Irsku, Portugalsku a nyní to například řeší v Itálii,“ doplňuje majitelka votické lékárny Kristýna Pilátová.

„Nové druhy testů umožní zapojení lékáren, které by tak mohly přispět k řešení zvýšených požadavků na testování na koronavirus. Naší hlavní náplní je poskytování lékárenské péče, pokud však bude poptávka, lékárny se mohou testování zúčastnit,“ uzavírá Petr Krpálek z Grémia majitelů lékáren.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama