Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2010 18:00:00

ODS vyzývá ke stažení všech návrhů, na kterých není politická shoda

ODS vyzývá ke stažení všech návrhů, na kterých není politická shoda

Občanští demokraté vyzvali předsedu vlády Jana Fischera, aby svolal jednání všech parlamentních politických stran.

Ty by se měly dohodnout na stažení všech návrhů, na kterých není jasná politická dohoda. Podle ODS by do květnových voleb neměla Sněmovna sloužit předvolební kampani.

"Vyzýváme premiéra, aby okamžitě inicioval jednání s předáky parlamentních stran, na kterém by došlo k široké politické dohodě o fungování Poslanecké sněmovny do květnových voleb. Jsme přesvědčeni, že tomuto nezodpovědnému chování koalice komunistů a socialistů je nezbytné zabránit. Jsme hluboce přesvědčeni, že toto si naše země nezaslouží," řekl místopředseda ODS Petr Nečas.

"Navrhujeme, aby nadále sněmovna projednávala pouze ty návrhy zákonů, na kterých je shoda napříč politickým spektrem s předností zákonů, které předkládá vláda ČR. Ta by měla označit především ty zákony, které jsou nezbytné z hlediska fungování České republiky, respektive její ekonomiky. Tyto zákony by měly být projednány přednostně," dodal Nečas.

Občanští demokraté jsou přesvědčeni, že tímto způsobem se podaří zabránit provádění volební kampaně na půdě Poslanecké sněmovny za peníze daňových poplatníků, kteří cestou zvýšení deficitu za ní zaplatí miliardy korun. Podle ODS každá politická síla, která je zodpovědná, na dohodu musí přistoupit.

"Dnešní schůzi Poslanecké sněmovny předcházelo opakované porušování dohod ze strany Jiřího Paroubka, který tuto situaci zavinil tím, že shodil českou vládu uprostřed českého předsednictví, nedodržel dohodu o vzniku Fischerovy vlády, která zahrnovala konání předčasných voleb, na poslední chvíli tyto volby neumožnil," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Poslední porušení dohody se týká podle Tluchoře probíhající schůze a jednání organizačního výboru. Ten se dohodl na tom, které body projednávány budou a které nebudou. "Socialisté a komunisté se snažili na této schůzi projednat pouze své předvolební dárky voličům, a to je důvod, proč nedošlo na projednání řádných bodů, které navrhovala vláda," dodal šéf klubu ODS.

Jeden den jednání Poslanecké sněmovny stojí tři miliony korun, za tři týdny schůze stálo jednání 60 milionů korun – to je šest korun na jednoho občana. ODS se podařilo zabránit zadlužení 6000 Kč na jednoho občana (návrhy KSČM a ČSSD by i s dluhy byly 60 miliard korun).

Podobná situace byla před volbami v roce 2006, kdy kvůli neodpovědnosti došlo k obrovskému nárůstu mandatorních výdajů. Zvýšilo se tak riziko zhroucení veřejných financí a obrovské chybovosti jednotlivých zákonů, které byly přijímány ve zmatečném režimu, ve zkrácených režimech.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama