Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2012 14:37:00

Prezidentské primárky se přesunuly do Zlína

Prezidentské primárky se přesunuly do Zlína

Na 135 návštěvníků a více než hodinová debata členů ODS s kandidáty do prezidentských voleb – tak vypadalo volební shromáždění občanských demokratů pro Zlínský region v Luhačovicích.

Členové oblastních sdružení Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín si na něm mezi Přemyslem Sobotkou, 1. místopředsedou Senátu PČR, a Evženem Tošenovským, poslancem Evropského parlamentu, vybírali svého favorita do volby hlavy státu. Hlasování bude pokračovat ještě v pátek a v sobotu v kancelářích jednotlivých oblastních sdružení. Podpořit oba kandidáty a hlasovat za své domovské sdružení přijel i premiér a předseda ODS Petr Nečas.

„Prezident má velkou roli kupříkladu v zahraniční politice a vytváří obraz naší země v zahraničí. Měl by být vzorem bez zašpinění historií v komunistické straně. V této souvislosti není možné přijmout to, abychom měli bývalého člena komunistické strany opět za prezidenta,“ odpověděl na jednu z otázek o roli hlavy státu Přemysl Sobotka.

Poslanec Evropského parlamentu Evžen Tošenovský ve svém projevu varoval před populismem ostatních kandidátů na prezidenta. „Prezident může být nadstranický, ale nemůže být apolitický. Účelová hra některých kandidátů na apolitičnost je proto populismem lidí, kteří žádné politické názory nemají nebo se je bojí deklarovat, aby nepřišli o svou zázračnou popularitu. Chci jasně prohlásit, že značku ODS nebudu skrývat ani v prezidentské volbě, pokud mě do ní vyšlete.“

„Členové ODS si mohou svého kandidáta do prezidentské volby vybírat ze dvou silných kandidátů. Dnes můžeme jako občanští demokraté čelit dani za vládnutí v podobě nižších preferencí. Volba hlavy státu ale proběhne až na začátku příštího roku a historie nás učí, že za takovou dobu mohou být preference voličů úplně jiné,“ zmínil ve svém projevu premiér a předseda ODS Petr Nečas.
 
Oba uchazeči o nominaci Občanské demokratické strany do prezidentských voleb nakonec v Luhačovicích odpověděli na tucet dotazů členů své strany. Ti se zajímali především o názory Přemysla Sobotky a Evžena Tošenovského na to, čemu by se v pozici hlavy státu věnovali, či o to, jaké jsou jejich postoje k Evropské unii.

Díky prvním třem volebním shromážděním tak měly už více než čtyři stovky členů ODS možnost osobně poznat oba kandidáty, seznámit se s jejich pojetím politiky, představou o roli hlavy státu a způsobem, jakým chtějí reprezentovat Českou republiku. Další volební shromáždění je na programu ve čtvrtek v Olomouci od 17:00.

Účastnit se volebního shromáždění a právo volit v prezidentských primárkách mají všichni členové ODS, jejichž členství trvá nepřetržitě od 1. března 2012 až do dne, kdy půjdou hlasovat. Výsledky primárních voleb pro Zlínský a Olomoucký region budou známé v sobotu vpodvečer.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama