Oldřich Černý

  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2022 22:03:00

Budou zdravotní pojišťovny bez rezerv?

Budou zdravotní pojišťovny bez rezerv?

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená vládo,

vláda se rozhodla zkrátit platby za státní pojištěnce o 14 miliard korun. Hnutí SPD s tímto krokem a tedy s návrhem zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění zásadně nesouhlasí. Jak ve včerejším článku uvedl Zdravotnický deník, podle předsedy klubu KDU-ČSL Marka Výborného návrh na snížení platby za státní pojištěnce nijak neohrozí dostupnost, kvalitu ani rozsah zdravotní péče.

No a pak jsou zde fakta, která ukazují pravý opak. Již na začátku února, tedy několik týdnů před vojenským konfliktem na Ukrajině, uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek, že VZP je připravena případný vyšší schodek, který může vzniknout snížením plateb za státní pojištěnce, pokrýt z rezerv. Očekává ale, že zčásti může výpadek kompenzovat příznivý hospodářský vývoj. Znovu upozorňuji, že toto jeho vyjádření přišlo několik týdnů před začátkem války na Ukrajině. Tedy hovořit nyní o tom, že výpadek bude kompenzován příznivým hospodářským vývojem, je naprostý nesmysl. Na tom se, myslím, shodneme všichni. Ten výpadek kompenzován nebude, jelikož víme, jaká je nyní situace, jaké jsou předpovědi a co nás všechno čeká.

Tudíž bych očekával, že když se situace za poslední 2,5 měsíce tak hodně změnila, že vládní pětikoalice od těchto plánů ustoupí nebo je alespoň podstatně zmírní. Bohužel se tak zatím nestalo. Již tehdy na začátku února navíc předseda Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich uvedl, že snížením plateb za státní pojištěnce se rezervy zdravotních pojišťoven téměř vyčerpají a příští rok bude nutné platby státu navýšit.

Co to tedy znamená? Snížením plateb za státní pojištěnce se vyčerpají rezervy, které již tak jsou i vzhledem k situaci na Ukrajině napjaté. Co pak? Budou zdravotní pojišťovny bez rezerv? Na plány vlády ještě před vypuknutím krize na Ukrajině v únoru reagovalo například i Sdružení ambulantních specialistů, jehož členové jsou lékaři, kteří mají vlastní soukromou praxi. Toto sdružení již v té době doslova bilo na poplach. Jeho předseda tehdy uvedl - cituji: "O svá vlastní zařízení se stát bude schopen finančně postarat jinou cestou, zatímco ambulance tuto možnost nemají. Vrátíme se tak před rok 2019, kdy Ministerstvo zdravotnictví finančně významně preferovalo státní poskytovatele zdravotních služeb, zatímco ordinace specialistů stále více živořily. Jde o vývoj, s nímž během dohodovacího řízení na letošní rok nikdo nepočítal, ale finanční stabilitu poskytovatelů a kvalitu a dostupnost péče začíná ohrožovat. Finance nastavené úhradovou vyhláškou pro rok 2022 tedy stačit nebudou. Týká se to zejména všech chirurgických oborů, kterým rostou náklady na spotřební materiál, zvýšení cen energií pak pociťují zejména obory technické, například kardiologie či gastroenterologie." Konec citace.

To vyjádření předsedy Sdružení ambulantních specialistů přišlo v době, kdy se například cena benzínu a nafty pohybovala lehce nad 30 korunami. Ještě 28. února ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek předpokládal, že se schodek pojišťovny v souvislosti s plánovaným zmrazením plateb za státní pojištěnce téměř zdvojnásobí, a to z původně předpokládaných necelých 6 miliard korun na 11. V té době se ale pořád ještě počítalo s možností příznivého hospodářského vývoj, jelikož si nikdo nepřipouštěl ty obrovské důsledky invaze Ruska na Ukrajinu. Od té doby vzrostly ceny pohonných hmot a zemního plynu o desítky procent. Do naší země přišly statisíce ukrajinských uprchlíků, se kterými tento vládní návrh v únoru vůbec pochopitelně nepočítal. Zdravotnictví se tím dostává na hranu svých možností -

***

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře,

já bych si dovolil své přerušené vystoupení ukončit za nás za hnutí SPD výzvou k vládě České republiky a ke všem koaličním poslancům.

Zdravotnictví se opět dostává i z výše uvedených důvodů na hranu svých možností jak kapacitních, tak i těch finančních, což je to, o čem tady debatujeme celou dobu. A proto, vážená vládo, jestli nechcete zapříčinit finanční kolaps našeho českého zdravotnictví, a nechcete, aby se na vás vzpomínalo jako na původce omezení zdravotní péče pro naše občany, a na původce méně a méně dostupné péče, tak na vás s tímto apeluji, abyste se znovu zamysleli a našli přijatelná řešení a nehnali české zdravotnictví do propasti.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama