ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 17:00:00

Zelení by měli vážit slova

Zelení by měli vážit slova

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 17.3.2010

 Děkuji, pane předsedající. Bylo by to opět nefér, kdybych využil jenom své pozice zpravodaje a případně na mě nemohli mé ctěné kolegyně a kolegové reagovat.

My jsme před chvilkou schválili novelu zákona, která dává Energetickému regulačnímu úřadu nějaké pravomoci v oblasti regulace cen elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Při svém vystoupení jsem nepřímo upozornil na to, že budeme za chvilku - a je to tady - probírat vládní návrh zákona o vodách. A já už opravdu nerozumím kolegům ze Strany zelených. Já fakt nevím, co už chtějí. Na jedné straně jsou vehementní bijci za to, abychom měli maximum obnovitelných zdrojů elektřiny a tepla. Maximální bijci. Ale když se to má udělat, tak prostě musí platit nějaké vyvážené pravidlo.

Není možné - jak si to představují - že chvíli budou podporovat vodu, pak budou podporovat vítr, pak budou podporovat slunce a pak budou podporovat jiný zdroj z obnovitelných zdrojů elektřiny či tepla. To prostě nejde. Nelze. Pravidla podle nich jsou nepředvídatelná. A právě v mnoha případech i díky jejich politice a případně i politice některých kolegů z levicových stran dochází k tomu, že návrhy zákonů vytvářejí podmínky tak složité, že se i ten investor, který by se rád ucházel o tu investici, k ní dostane při splnění všech podmínek za rok, za dva. Připadá vám to normální? Mně prostě ne.

A hospodářský výbor si v tomto zákoně vybral pouze jednu jedinou pasáž, protože nemá ambici posuzovat celý zákon o vodách a respektuje, že tato záležitost patří do oblasti zemědělství. My jsme si vybrali tu pasáž, kde se musí snoubit - a říkám snoubit - vliv vodohospodářů a požadavky uživatelů, chcete-li v tomto případě energetiků, ale zrovna tak i zemědělců, vodohospodářů.

A už teď platí - a já doufám, že to nepopře kolega Liška - že když se vydává rozhodnutí o tom, že tam smím v tom místě postavit vodní elektrárnu, mám nadefinovány určité regulační podmínky od Vodohospodářského úřadu, který mi říká, za jakých podmínek smím tuto elektrárnu provozovat.

Debaty o tom, co tu kolega vede - že strhnu veškerou vodu a do toho koryta nepustím nic a pustím si to na lopatky - jsou nesmysl. Existuje pouze, ale to je možná 1 promile, možná procento, víc to není, starých vodních děl, která nebyla regulována. Ano, to je pravda. Ta neměla regulační podmínky nikdy a žádné. To jsou ale díla, která jsou historická a stará a je jich velmi omezené množství.

A čeho že se to dopustil hospodářský výbor tak trestuhodného? Ničeho jiného, než že přijal návrh usnesení, které říká, že zamezíme retroaktivitě tohoto návrhu zákona. Říkáme, že všichni, co už postavili vodní elektrárny do doby platnosti tohoto zákona, se budou řídit pravidly, při kterých byly vystavěny. A všichni noví, kteří budou chtít stavět nový zdroj, se budou muset řídit tímto pravidlem. Co je na tom divného?

Zemědělský výbor to modifikuje trošičku jinak. Říkám to férově. A je to bezesporu jakási mezivarianta, také řešení. Odkládá ale trošku ten problém v tom, že říká: Budou se jím muset řídit všichni, i ti, co už to dnes provozují, avšak v momentě, kdy budou stanoveny nové vodohospodářské plány. Zjednodušeně řešeno. Za tím se skrývá nepřímo to, že ten problém se odsune zhruba asi o pět let. Já jenom říkám, že je to odsunutí toho problému, ale retroaktivita tam bude fungovat.

Hospodářský výbor říká: problém neodsouvejme, retroaktivitu zrušme. A všichni, kteří se budou nově ucházet o investici, ať se řídí tímto zákonem.

Já bych poprosil, aby především kolegové ze Strany zelených a někteří z levicových stran, kteří mají představu, že zelená je dobrá, opravdu vážili slova a přečetli si vždycky všechny ty normy a pokud možno udrželi v hlavě určitý obrazec, který má být vyvážený. Není možné na jedné straně šlápnout a myslet si, že druhá strana se nezvedne. (Potlesk zprava.)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama