Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2015 19:02:48

Už i Wall Street Journal píše, že ČR otevřela energetická vrátka Rusku

Už i Wall Street Journal píše, že ČR otevřela energetická vrátka Rusku

Energetika je bezesporu celosvětové téma, ale že by se zahraniční deníky věnovaly českému energetickému prostředí, nebývá pravidlem.

Vydání předního amerického deníku Wall Street Journal z poloviny minulého týdne se však naší situací zabývá a ve skrze konstatuje, že se u nás projevuje silný ruský vliv.

„Česká republika přeformovává svůj energetický trh a chce posílit roli vlády, Brusel se však obává, že změny mohou vést k porušování pravidel Evropské unie a zároveň se jimi otevírá pole pro možný nežádoucí vliv Ruska,“ stojí v deníku

Wall Street Journal z 21.května. Také podle Michala Snoba energetického analytika JT Banky v Praze sleduje aktualizovaná strategie vlády  „určité národní a průmyslové zájmy na jedné straně, ale nepochybně jsou zde přítomny i politické zájmy, nade vše směrem k Rusku.“ bohužel tato zahraniční konstatování zůstala bez větší odezvy české novinářské obce, ale já rozhodně nechci, aby zapadla.

Energetika patří bezesporu mezi klíčová odvětví vyspělých států. Na její kvalitě a schopnosti alternace zdrojů závisí kromě ekonomiky také bezpečnost.  Mít nepoddajného regulátora je trnem v oku pro mocenské struktury a další  zájmové skupiny snažící se těžit z ohýbání zákonů. Jako bychom se v každé výroční zprávě BIS nedočetli, že zájmové skupiny mají enormní vliv na tvorbu zákonů. Novela energetického zákona budiž toho dokladem.

Energetická lobby syčela jako had, jelikož se už tři roky po sobě snižují ceny energií, a tím i jejich zisky. Tento pro nás občany příznivý stav se rozhodl torpédovat až ministr průmyslu Jan  Mládek (ČSSD) a poslanec Milan Urban (ČSSD), když protlačili Sněmovnou novelu energetického zákona. Naši poslanci opakovaně varovali,  že to bude mít dopad na ceny energií, a i když se na naše naléhání ministr Mládek zaručil dokonce svojí funkcí, nevěříme tomu. Naopak s radostí mu připomeneme jeho chlapské gesto a budeme trvat na jeho rezignaci, jakmile se cena pohne směrem nahoru.

Dokonalou demonstraci moci předvedla v průběhu týdne také policie, která při hledání  jmenovacího dekretu zástupkyně Energetického regulačního úřadu Renaty Vesecké, poslala do sídla instituce 40 policistů a jako by mimoděk zabavila počítač předsedkyně Aleny Vitáskové, která má navíc být odvolána „chybou v zákoně“ uprostřed funkčního období. Na prosazování energetického zákona se dokonale projevila funkce systému, který se nejprve snaží umlčet oponenty, a když se nedají hází je přes palubu. Jen připomínám, že paní Vitáskové unikla nedávno o pár hlasů cena Františka Kriegla, která se každoročně uděluje za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost, suverenitu a demokracii.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama