Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2010 13:25:21

ČEPS buď zanedbala své povinnosti, anebo její vedení lže

ČEPS buď zanedbala své povinnosti, anebo její vedení lže

Postoj České energetické přenosové soustavy, a.s. k pozastavení připojování nových zdrojů z obnovitelných zdrojů energie do soustavy považujeme za skandální.

Upozorňujeme na fakt, že v přístupové dohodě k Evropské unii se Česká republika explicitně zavázala dosáhnout 8% podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů v roce 2010. V současnosti je tento podíl cca 6,5 % a ČEPS, a.s. přesto v minulých dnech pohrozil možným kolapsem energetické sítě.

Energetický zákon dává společnosti ČEPS povinnost zajistit spolehlivé provozování, obnovu a rozvoj přenosové soustavy a zajišťovat všem účastníkům trhu s elektřinou neznevýhodňující podmínky pro připojení a přenos elektřiny přenosovou soustavou.

Své povinnosti si musela být společnost ČEPS vědoma nejméně od roku 2003 a její postup je tedy buď zanedbáním povinností, anebo cíleným bráněním dalšímu rozvoji užívání zelených energií.

„Jsou pouze dvě vysvětlení: buď ČEPS manipuluje s daty a lže, když hrozí kolapsem sítě, anebo jde o hrubé zanedbání povinnosti dané zákonem. Obojí volá po okamžitém vyvození zodpovědnosti vedení společnosti,“ řekl předseda SZ Ondřej Liška.

„V minulých týdnech jsme byli svědky vládního návrhu energetické koncepce postavené na vývozu elektřiny, rozšiřování uhelných dolů a bourání obcí, poté odmítnutí novely horního zákona, pak se mezi recepty na řešení krize objevilo prodlužování životnosti uhelných elektráren, dnes přichází odmítnutí připojovat do sítě další větrné a solární elektrárny. Tyto návrhy mají společné to, že jdou proti trendu ve vyspělých zemích, odmítají čistou energii a spoléhají se na fosilní a špinavé zdroje,“ dodává Liška.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama