Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2010 16:05:41

Doporučení Ondřeje Lišky ministerstvu školství

Doporučení Ondřeje Lišky ministerstvu školství

Ondřej Liška doporučuje ministerstvu školství zveřejnit hodnotící dokumenty k projektům environmentální výchovy

Předseda Strany zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška vyzval svou nástupkyni v čele resortu ke zveřejnění všech dokumentů týkajících se činnosti poradního sboru pro environmentální výchovu a především týmu nezávislých hodnotitelů, který měl na starosti jednotlivé projekty.

TISKOVÁ ZPRÁVA STRANY ZELENÝCH

MF Dnes v posledních dnech obvinila bývalého ministra Ondřeje Lišku, že v době svého působení v čele MŠMT výrazně preferoval projekty týkající se environmentální výchovy. Neziskové organizace zabývající se jejich přípravou jsou údajně propojeny se Stranou zelených, což se jim mělo údajně vyplatit při rozdělování prostředků z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Tato obvinění jsou absurdní. Předseda SZ Liška proto doporučuje současné ministryni školství Miroslavě Kopicové zveřejnit hodnotící protokoly a všechny ostatní dokumenty týkající se výběru projektů v rámci výzvy 1.1 OP VK. 

„Environmentální výchova je jedno z prioritních témat OP VK. Ekologie, ochrana životního prostředí a trvale udržitelný rozvoj patří mezi stěžejní témata EU v oblasti vzdělávání. Nelituji ani v nejmenším podpory těchto vzdělávacích projektů. Žádám proto paní ministryni Kopicovou, aby veřejnosti zpřístupnila všechny příslušné dokumenty. Jen tak se prokáže transparentnost celého procesu výběru. Stojím si za ním dodnes, byť jsem jako ministr neměl nejmenší vliv na složení týmu hodnotitelů," říká předseda Strany zelených. 

Ondřej Liška zároveň zdůraznil, že environmentální výchova je důležité a široce uznávané téma a spojovat jeho podporu výhradně se Stranou zelených není seriózní. Oblast řízení operačních programů měl a má v rámci ministerstva na starosti významný člen TOP 09 (dříve KDU-ČSL) Jan Vitula. Výzva 1.1 OP VK, která je předmětem kritiky MF Dnes, byla schválena a podepsána téměř půl roku po odchodu Ondřeje Lišky z vedení resortu školství nestranickou ministryní (navrženou ODS) Miroslavou Kopicovou. „Také je chce MF Dnes obvinit, že protěžují environmentální výchovu?" ptá se Liška. 

„Environmentální výchova je důležité téma, které si podporu zaslouží. Stejně jako třeba čtenářská gramotnost, cizí jazyky nebo výuka novodobých dějin. Také těmto tématům jsem se ve funkci ministra intenzivně věnoval, nešlo v žádném případě jen o ekologii," uzavírá předseda zelených Ondřej Liška.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama