Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2010 12:50:17

Hummer na Bémově talíři

Hummer na Bémově talíři

Pan primátor Bém se osvěžen antarktickým vzduchem vrátil ke svým Pražanům (kteří už mu moc nerozumějí, jak dokládají i interní průzkumy ODS) a velkoryse připustil, že nákup extravagantních vozidel značky Hummer pro městskou policii nebyl úplně...

Pan primátor Bém se osvěžen antarktickým vzduchem vrátil ke svým Pražanům (kteří už mu moc nerozumějí, jak dokládají i interní průzkumy ODS) a velkoryse připustil, že nákup extravagantních vozidel značky Hummer pro městskou policii nebyl úplně nejlepší nápad. Ostatně tak už to u nákupů za veřejné prostředky bez výběrového řízení chodí.

Nápad poslat hummery na zemětřesením stižené Haiti zatím daňové poplatníky nic nestál, ale pokud se ho pražská radnice rozhodne realizovat, půjde o jeden z nejneefektivnější nesmyslů v dějinách hlavního města. Navíc se jedná o ostudnou ukázku salónní a neúčinné „pomoci“, jejímž jediný smyslem je PR.

Pan primátor Bém představuje poslední relikt klausovské éry budování buranského kapitalismu. Éry Viktora Koženého a Petra Čermáka, okázalých atributů rychlého zbohatnutí, mafiánského propojení světa byznysu a politiky a v neposlední řadě pocitu naprosté nedotknutelnosti těch, kdo jsou u moci. Z Prahy se pod vedením Pavla Béma stalo synonymum korupce, nevkusu a naprosté bezostyšnosti. Vyhazování veřejných prostředků za nesmysly typu hummer (když např. švýcarská policie používá i v Alpách naše škodovky) či předražené projekty jako Opencard jsou jen průvodním jevem tohoto vývoje.

Praha byla, je a bude nejbohatší region v zemi. Relativní blahobyt však nemusí jít nutně ruku v ruce s tolerancí vůči uvedeným nešvarům. Ani v daleko bohatších zemích než je Česká republika nepřipadá v úvahu, že byste na městské komunikaci potkali policejní obludu se spotřebou 26,2 litru nafty na 100 km. Daleko spíš uvidíte strážníka na kole. Proto je jen dobře, že Pražané s počínáním vedení své radnice ztrácejí trpělivost.

Hummer je značka, která něco vyjadřuje a není potřeba k ní nic dalšího dodávat. A s pražskou ODS a jmény jako Pavel Bém, Milan Jančík nebo Milan Richter se to má podobně. Taky je to po těch letech značka, k níž není třeba nic dodávat a každý přitom ví, oč jde. 50 miliard v rozpočtu hlavního města je navíc částka, kvůli které stojí za to vykašlat se na cokoliv, co jen vzdáleně připomíná obyčejnou slušnost. Dokládá to i skutečnost, že se uvnitř pražské ODS rodí plán, jak si udržet moc nad městem za každou cenu – pomocí manipulace s hranicemi a velikostí volebních obvodů v komunálních volbách. Pánové, kterým prošly hummery a Opencard si zjevně myslí, že jim projde cokoliv.

Vyšlo v Hospodářských novinách 26. 1. 2010
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama